Haber/Didar Demirci
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nda 9 Mart 2022 tarihinde oy çokluğu ile alınan kararda, ulaşıma yüzde 38’lik zam yapılmıştı. Söz konusu zam kararını İzmir 6. İdare Mahkemesi, ‘usule uygun olmadığından’ yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, tepkisini dile getirerek yazılı açıklama yaptı. Aydın, “Her türlü baskı ve engellemeye karşı durup halka hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘MAHKEME KARARI KANUNA AYKIRI’
Büyükşehir Belediyesinin aldığı kararın kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hukuki olduğunu savunan Aydın, bu kapsamda 5393 sayılı kanunun 18. Maddesini ve Büyükşehir Belediye Kanunu örnek vererek, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, saydığımız mevzuata dayalı olarak toplu taşıma ve su bedellerini belirlemekteydi. Büyükşehir Belediye Meclisi’ önceki yıllarda olduğu gibi 14/08/2020 tarihli kararıyla ulaşım ücretlerini belirlemişti” dedi. Mahkeme’nin Büyükşehir Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 7/1-ç maddesine dayanak, ulaşım zammı kararını iptal ettiğini dile getiren Aydın, “Söz konusu kararın yargı süreci devam etmekte olup dosya halen Danıştay incelemesindedir. Verilen bu kararın kanuna aykırı olduğu kanısındayız” sözlerini ekledi. Aydın, 5216 sayılı kanunun 9/2 maddesine de atıfta bulunarak, “Bu maddeyle UKOME’ye verilen yetkiler arasında ulaşım ücretlerini belirleme yetkisi yoktur” dedi. 

SİYASİLEŞTİRDİLER
UKOME’de bulunan üyelerin çoğunluğunu belediyelerin oluşturduğunu ancak iktidarın, belediyelerinin etkinliğini kırmak için yönetmelik değişikliği yaptığını ve UKOME’deki bürokratları merkezden atadığını ifade eden Aydın, “14 Nisan 2021 tarihinde toplanan UKOME, belirtilen bu düzenlemeler uyarınca ilçe belediye başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirilmiş ve toplu taşıma fiyatlarında artış kararı vermiş, bu karara merkezi hükümet tarafından atanan bürokratlar maddi gerçeklerle, girdi maliyetlerindeki artışla hiçbir ilgisi olmayan, siyasi saiklere dayalı olarak karşı oy kullanmışlardır. UKOME aynı gün dolmuş ve taksi ücretlerinin arttırılması kararını oybirliğiyle alırken, yani dolmuş ve taksi ücretlerinin arttırılmasına merkezi yönetimin atadığı bürokratlar olumlu oy verirken ESHOT, İZBAN, Metro ve Tramvayla yapılacak taşıma için yapılacak zamma karşı oy kullanmışlardır” diye konuştu. Son olarak ekonomik krize dikkat çeken Aydın, ulaşıma zam yapmamak için Büyükşehir’in elinden geleni yaptığını söyledi. Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi taşıma maliyetlerindeki artışı uzun süre bilet fiyatlarına yansıtmamış ve oluşan maliyet farkını üstlenmiştir. Ödenen bu rakam İzmir en üç büyük ilçesi olan Buca, Karabağlar ve Bornova ilçelerinin 2022 yılına ait bir yıllık bütçelerinin toplamından fazladır. Bitme aşamasında olan Narlıdere Metrosunun maliyetine yakın bir bedeldir” sözlerini kaydetti.