Libya'nın doğusunu kontrol eden Libya Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter hava savunma sistemlerinin Trablus'ta BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. after İHA'nın Türk yapımı olduğunu iddia etti.

Türkler tutuklanacak

Libya Ulusal Ordu sözcüsü Mismari de, Libya'daki tüm Türklerin tutuklanması emri verildiğini açıkladı. Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığı açıklandı.

Hafter'e bağlı militanların sözcüsü Ahmet el Mismari Trablus'a başlattıkları saldırının devam edeceğini belirterek Türkiye'yi hedef aldı. Türkiye ve Katar'ın hükümet güçlerine destek verdiğini iddia eden sözcü Libya topraklarının Türk işgali altında olduğunu iddia etti. Mismari Türk hedeflerinin düşman olarak tanımlandığını da sözlerine ekledi.

Sözcü Mismari, Libya karasularında bulunan Türk gemilerine ateş açılması emrini verdiğini belirterek ülkedeki Türk vatandaşlarının ise tutuklanacağını, Libya hava sahasının da Türk uçaklarına kapatıldığını ifade etti.

Libya'da neler oluyor?

Petrol zengini Libya’da 42 yıllık Muammer Kaddafi yönetiminin NATO destekli isyanla devrilmesinden bu yana iktidar mücadelesi şiddetle devam ediyor. Son olarak, ülkenin doğusunu kontrol eden askeri güçlerin Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi destekli lideri General Hafter, 4 Nisan’da Trablus’u ele geçirmek için bir saldırı başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Trablus’u kontrol eden Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise bu saldırıya karşı koyacaklarını açıklamıştı. O tarihten bu yana, Türkiye’nin Hafter’e karşı UMH’ye çok sayıda silah ve askeri araç gönderdiği iddia ediliyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz es-Serac'a destek verdiğini, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın ise Libya Ulusal Ordusu lideri Hafter'i desteklediğini belirtiyor.