CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 Sayıştay raporu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Örenyerinde kaymakam ve eşine eşlik edilmesi” adı altında personele arazi tazminatı ödemesi yapıldığını açıkladı. İlgezdi, “Bakanlığın hangi kanununda, yönetmeliğinde böyle bir görevi vardır?” diye sordu.

Bakanlık ile Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nün tahsilat gelirleri arasında yaklaşık 1 milyon TL’ye yakın uyumsuzluk olduğunun Sayıştay raporlarına yansıdığını belirten İlgezdi, “Bakanlığın bilet satışlarından, salon tahsislerinden ruhsat satışlarından vb. elde ettikleri gelir döner sermaye hesaplarına yatırılıyor. Ancak bakanlığın kayıtları ile döner sermaye kayıtları arasında 905 bin TL fark bulunduğu Sayıştay raporuna yansımış durumda. 1 milyon TL’ye yakın paranın akibeti de belli değil” dedi.

Hangi kanunda böyle bir görev var?

Sayıştay’ın başka bir usulsüzlük tespitinin de arazi tazminatı ödemelerinde olduğunu aktaran İlgezdi, basit bakım onarım işleri, il dışı toplantıları, kesin kabul işlemleri, arazi tazminatı ödemesinin kapsamına girmeyen işler için de ödeme yapıldığını söyledi. Ören yerinde kaymakam ve eşine eşlik edilmesi gerekçesiyle bile arazi tazminatı ödemesi yapıldığını kaydeden İlgezdi, “Bakanlığın hangi kanununda, yönetmeliğinde böyle bir görevi vardır?” diye sordu.

Çocuk esirgemeye yok, şirkete var

Bakanlığa bağlı 54 müze ve ören yeri gişesini işleten kiracı firma ile yapılan sözleşmelerde müze ve ören yerlerinin girişlerinden elde edilen hasılatın yüzde 5’inin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ve Hazine payı hesaplamalarına dahil edilmemesi nedeniyle iki kurum hissesinin 19 milyon 984 bin TL azaldığına dikkat çeken İlgezdi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen galeriler ve sergi salonlarında yapılan 271 adet faaliyetten kira alınmadığını kaydetti.