Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüsü salgını nedeniyle dünyada ve Türkiye’de ekonomik açıdan sıkıntıların patlak vermesi büyük bir krize neden oldu. Son zamanlarda salgın kapsamında alınan tedbirlerin de 11 Mayıs tarihi itibariyle Türkiye’de gevşetilmeye başlatılmasına bazı sendikalardan ve siyasi partilerden “bu karar için çok erken” tepkisi geldi. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Sarayın kurduğu Bilim Kurulu da normalleşme sürecine veto vererek, henüz çok erken olduğunu söyledi. Bu kararın alınmasında belli bir sermaye gücünün etkisi neden oldu. Böylece salgının ikinci bir dalgayla yayılmasına davetiye çıkarttılar” eleştirisini yaptı.

Krizin tamamını koronaya bağlayamayız

Mevcut ekonomik durum hakkında, sebebin sadece salgın olmadığını dile getiren Vekil Bayır, “Cari açığımız 4 milyar 923 milyona ulaşmış, rakamlar ortada, bunun tamamını salgına bağlayamayız. Asıl neden, bu ülkeyi 18 yıldır yönetenlerin ihracatı azaltıp, ithalatı arttırmalarıdır. Üreten bir ülke yerine sadece tüketen bir ülke ortaya çıkarttılar. Bu durum işsizliğin artmasının temel sebebi oldu” dedi.

Yatırımcıları kaçırdılar

İşsizliğin temel sebebinin üretim olmamasına dikkat çeken Bayır, “Bu işin tek çözümü, yerli ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırım yapmasını sağlayarak yeni istihdam kapıları açmaktır. Ama bu iktidar yüzünden ülkede ne hukuk kaldı ne demokrasi ne de yargı… Yatırımcılar tedirginlik hissediyor, bundan dolayı da işsizlik aldı başını gitti” ifadelerini kullandı. Ayrıca Bayır, “Bizlere susmuyoruz diye terörist, şu bu diye iftiralar atıyorlar. Bizden susmamızı beklemesinler!” dedi.

Bunların son çırpınışları

Salgının, ekonomideki sorunları su üstüne çıkarttığını dile getiren Bayır, “Toplum gözünü açmasın diye, gazetecileri Silivri’yle, televizyonları RTÜK’le korkutan iktidar, halkın bilgi ve haber alma özgürlüğünü gasp ederek, iktidarda kalmaya çalışıyor. Bizler eksikleri, hataları gündeme getirince, bunlar mağdur edebiyatı yapıp “Biz covid- 19’la, terörle ve bir de darbeci CHP’yle uğraşıyoruz” diyorlar. Geçenlerde salgın kapsamında Cumhurbaşkanı TBMM’deki tüm partilere teşekkür ettiğini dile getirdi. Açıkçası bu duruma şaşırdım! Ama sonra aradan 24 saat geçmeden yine bizlere her şeyin suçlusuymuşuz gibi davrandı. Bir dakikası bir dakikasını tutmayan bir insana akıl sır erdiremiyoruz. Bizleri aptal yerine koymaktan vazgeçsin, bu ülkede yaşayan insanlar cahil değil. Halkımız kimin uzlaşı istediğinin farkında! Tüm bunların hesabını sınav tarihleri bir ileri bir geri alınan gençler sandıkta soracaktır. Bu onların son çırpınışları” açıklamalarına değindi.