CHP Konak İlçe Başkanlığı’na aday olan ancak listesini oluşturamadığı gerekçesiyle seçime katılamayan Özgür Kaplan, kongrenin iptal edilmesi için İl Başkanlığı’na dilekçe verdi. Kaplan’ın il binasında yapmak istediği basın toplantısına Güven’den izin çıkmadı.

Haber / Umut KARAKOYUN

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan Konak CHP İlçe Kongresinde Şakir Başak’a rakip çıkan ancaklistesini vaktinde oluşturamadığı gerekçesiyle seçime katılamayan Özgür Kaplan, parti tüzüğünün ihlal edildiği iddiasıyla, seçimin iptal edilmesi için İlçe Seçim Kurulu’na itiraz etti. İlçe Seçim Kurulu, itirazın partinin yetkili organlarına yapılması gerektiğini vurgulayarak, Kaplan ve ekibine olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine Özgür Kaplan, kendisini destekleyen partililerle birlikte CHP İzmir İl Başkanlığı’nda basın açıklaması yaparak itiraz dilekçesini partiye vermek istedi. CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, il binasındaki toplantı salonunda yapılmak istenen basın açıklamasına izin vermedi. Başkan Güven gerekçesini şu ifadelerle açıkladı: “İl Başkanlığı'nda bir basın toplantısına izin vermem. Böyle bir gelenek oluşturulamaz, bu yanlış. Dertler basın yoluyla değil yasal dilekçe yoluyla çözülür. Bize getirip dilekçelerini verirler değerlendiririz” açıklamasında bulundu.

KONGREYİ YENİLEYİN

Başkan Güven’den salon için vize alamayan Özgür Kaplan ve ekibi, il binasının kapısında açıklama yapmak zorunda kaldı. Özgür Kaplan; “Kongrede liste oluşturamadığımız söyleniyor. Ancak biz listemizi verdik ama 9 dakika gecikmeli teslim ettik. Bu kongrede kulvar dışına çıkılmış, tüzük ve yönetmeliklerimiz çiğnenmiştir. Yangından mal kaçırırcasına, oldubittiye getirilerek, yapılan bir şey olması, orada delegelerin bir kısmını temsil eden arkadaşlarımızın vicdanlarını yaralamıştır. İzmir tarihinde bir ilk yaşandı, hiçbir kongremizde bu kadar az sayıda katılım olmadı. Hiçbir kongremizde bu kadar başkanın üzeri çizilmemiş ve demokrasi tek yanlı olarak bu kadar zedelenmemiştir. Biz burada tüm delege arkadaşlarımızla birlikte diğer listeye oy veren arkadaşlarımızı da kucaklıyoruz. Bu kongrenin yenilenmesini, ortak kucaklaşan listeler çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

TOMBALADAN ÇIKAR GİBİ

Şakir Başak’ın suçlu olmadığını kaydeden Özgür Kaplan, eleştirilerini divan başkanlığı yapan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve divan üyelerine yöneltti. Kaplan; “Burada suçladığım, divanın yanlı tutumudur. İzmir'de hiç vekilimiz yokmuşçasına, Sakarya Milletvekili tombaladan çıkar gibi önümüze sunuldu. Kongreyi tek kelimeyle katletti. Bu kongrenin hem anayasal açıdan, seçim hakkı yarış hakkı elimizden alınmıştır. Kimsenin partimizi bu duruma sokmaya hakkı yoktur” açıklamasında bulundu. Kaplan, divanın süre uzatma konusunda yetkili olduğunu ancak bunu yapmamasını da eleştirirken, “İl başkanlığından itirazımıza ret yanıtı gelirse, önümüze iki yol çıkıyor. Birincisi partiyi kucaklamak ve küslük ortamı yaratmadan bu işi bitirmek. Bunu nasıl sağlayabileceğimiz tartışacağız. Yaralanan bir delege vicdanı var. Tarihinde ilk defa bu kadar az katılımla bir kongre yapıldı. Delegelerin yüzde 50’si şu anki yönetimi tasvip etmiyor anlamına gelir bu. Partiyi mahkemeye de taşıyabilir, ya da taşımayabiliriz de…” Kaplan, açıklamanın ardından itiraz dilekçesini il başkanlığına teslim etti.