CHP’nin İzmir İl Danışma Kurulu toplantısının basına kapalı bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açıklamalarda bulundu. Katılımcı demokrasiyi, katılımcı süreçlerle karar vermeyi önce partinin uygulamak zorunda olduğunu söylediği iddia edilen Kocaoğlu’nun  "Artık oyu verdim beş sene konuşma. O AKP düşüncesi. Biz AKP’yi yeneceksek önce buradan başlamamız gerekmektedir. CHP 80 yıl öncesi partililik anlayışına dönmeden hiçbir yere gidemez. Değişimden yanayım, değişime karşıyım, bunların hepsi laf. 2008’den bugüne genel merkezimizle hiçbir çalışma yapılmadı. Belediye başkanı olduktan sonra genel merkeze sürekli rapor verdim. Ama kimse oralı olmadı. Kimse takmadı" dediği iddia edildi.

'GENEL MERKEZE GİTMEK İSTEMİYORUM. GİTTİĞİMDE MORALİM BOZULUYOR.'


CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın birikimli ve dürüst biri olduğunu da söylediği öğrenilen Kocaoğlu’nun, Öztrak’ın taş taş üstünde koymadığını, partinin ekonomik politikaları ile ilgili bir proje üretmesi için söz söylemediğini ifade ettiği öğrenildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partide neden mutfak kurmadığını sorduğunu da iddia edilen Kocaoğlu’nun şunları söylediği öğrenildi:

"CHP olarak bir yol haritası çizerek ülkemize ve yurt dışına sunduk mu? Dış politikamız var mı? Herkes değişebilir. Makamı ne olursa olsun CHP’de kimsenin kimseye 'kulağından tutar kapının önüne koyarım' deme hakkı yoktu. 2014 yerel seçimlerini eline yüzüne bulaştıran genel merkezin 'İzmir başarısızdır' deme hakkı yoktur. 'O gitsin, bu gitsin' demekle parti düzelemez. Aklı ve bilimi rehber almıyoruz. Genel başkan yardımcıları odada muhabbet edecek, dedikodu yapacak. Böyle olmaz kardeşim. Genel merkeze gitmek istemiyorum. Gittiğimde moralim bozuluyor. Çalışma azmim kırılıyor."

‘TİYATRO OYNADILAR’


Partinin kurultaydan korkmaması gerektiğini de söylediği ileri sürülen Kocaoğlu’nun, "Seçim gecesi genel başkan genel merkezde olmazsa bu iş olmaz. MYK’lılar televizyonda tiyatro oynadı. Kimsenin böyle kritik bir seçimde tiyatro oynamaya hakkı yoktur. Partinin önünden geçmemiş insanları, 'koalisyon yapıyorum' diye milletvekili yapabilirsiniz ama PM’ye MYK’ya alamazsınız. Buralar yatak odasıdır. Önce siyaseti ve örgütü bileceksiniz. İYİ Parti kurultayını yaptı, çıktı. AKP bayramdan sonra yapacak. Bu yerel seçim bize geliyor da onlara gelmiyor mu? Bu bahane olmaz. İmzaları geri çektirebilirsin ama bunu ilan edemezsin. Nasıl çektirildiğini millet görmüyor mu, sağır mı, kör mü millet?" dediği belirtildi.

DELEGEYLE ÖN SEÇİMİ SAVUNDU


Ön seçimi hayatı boyunca desteklediğini de söylediği öğrenilen Kocaoğu’nun ayrıca bunun nasıl yapıldığının da önemli olduğunu açıkladığı ve şu ifadeleri kullandığı belirtildi:

"Berlin Büyükşehir Belediye Başkanını aktif 15 bin 600 üye belirliyor ön seçimle. Biz İzmir’le 36 bin 500 ön seçim delegesini beğenmiyoruz, üyeyle olsun diyoruz. Üye partiyi bilmiyor, yönlendiriliyor. Alt kimlikler işin içerisine giriyor. Genel merkeze sundum bu durumu. Neymiş Aziz Kocaoğlu 36 bin 500 delegeye hakimmiş, manipülasyon yapacakmış. Halkta güven tesis edip, umut sağlayamazsan oy alamazsın. Başarısız olursun. Bu parti bizim. Biz hancıyız. Bu parti kimsenin babasının malı değil. Herkes böyle bilsin."

'İMZADA NOTER ŞARTI KALDIRILMALI'


CHP İzmir İl eski Başkanı Alattin Yüksel’in ise, "Yerel seçim öncesi değişimi sağlamak zorundayız. Yoksa bu yerel seçimlerde diğer seçimlerde gördüğümüz gibi ciddi bir başarısızlık bizleri bekliyor. Ben başlangıçta imza toplanacağına inanmıyordum. Toplanan imza görülmeyecek bir şey değildir. İktidar ve yerel iktidar için partimizin genel başkanımızın öncülüğünde uzlaşmaya ihtiyacı var. Ama pek mümkün görülmüyor. Başlangıç olarak tüzük kurultayı ile başlanabilir. Mesela belediye başkanlarımız atama kavgasına tutulacağına 'ön seçimle belirleyeceğiz' demeliyiz. İmza hususuyla ilgili noter şartı kaldırılmalı. Eski genel başkanlar, büyükşehir belediye başkanları bir araya gelip parti için uzlaşı sağlayıp yerel seçimlere gidilirse başarılı olunabilir" dediği öğrenildi. DHA