Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, sendikalara yaptığı ziyaretlere devam ediyor.


CHP’li Beko, Ankara’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Hak İş Konfederasyonu’nun genel merkezlerini ziyaret etti. Meclis açıldıktan sonra sendikal alanı doğrudan etkileyen düzenlemelerle ilgili görüş alışverişinde bulunan Beko, “Demokrasi mücadelesi veren örgütlerin artık başka bir şansı yok. Birleşeceğiz, ortaklaşa mücadele edeceğiz. Muhalefeti biraz daha genişletmek, demokrasi cephesini yükseltmek zorundayız. Gücümüzün yettiği kadarıyla beraber olacağız.” ifadelerini kullandı.


Seçildikten sonra sendikalara yönelik ziyaretlerini aktaran DİSK Eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ziyaretlerine devam edeceğinin bilgisini vererek, “Bir ömür boyunca beraberce sendikal özgürlüklerimiz, haklarımız, özgürlükler, adalet için mücadele ettik. Bundan sonra da koşullar ve şartlar ne olursa olsun beraberce mücadele etmeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.



“TOPLUMSAL ALANDA DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERENLERİN SESİNİ KISMAK İSTİYORLAR”


24 Haziran seçimlerinin ardından sendikal alanı doğrudan ilgilendiren düzenlemeler olduğunu söyleyen Beko, şu ifadeleri kullandı: “Son dönemde Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile yeniden yapılandırılan bir döneme girdik. Özellikle de Devlet Denetleme Kurulu’na verilen yeni yetkilerle mücadele alanımız daraltılmaya çalışılmaktadır. Demokratik kitle örgütleri, sendikalar, birlikler, vakıf ve dernekler zaten kendi kurulları eliyle altı ayda bir denetlenmekteydi. Burada asıl yetkili olanlar, işçi örgütleriyse işçiler, kamu çalışanları örgütleriyse kamu çalışanları, yani demokratik kitle örgütlerinin kendi üyeleridir. Seçimle göreve geleneler seçimle görevlerini bırakmalıdırlar. Şimdi, DDK; sendikaları, odaları, birlikleri denetleyecek. Muhalif olan başkanları görevden alacak. Bu durum Anayasal hak ve özgürlüklere aykırıdır. Dünyada örneği yoktur. Toplumsal alanda demokrasi mücadelesi verenlerin sesini kısmak istiyorlar. Tek adam sistemi daha fazla yetkilerle özgürlük alanlarını daraltmak istiyor.”



“KOMİSYON SADECE FİKİR JİMNASTİĞİ YAPABİLECEK”


“Bir başka önemli konu ise, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıdır. 7 milyona yakın asgari ücretli çalışan arkadaşımız var. Aileleri ile birlikte 20 milyon... İnsan olmaktan kaynaklanan ihtiyaçları için çalışıyor ve bu ücreti hak ediyorlar. Ancak şimdi bu ücretin belirlenmesine doğrudan Cumhurbaşkanı, yani tek bir adam, karar verecek. Komisyon sadece fikir jimnastiği yapabilecek, inisiyatif kullanamayacak. Bunu kabul etmek mümkün değildir”



“OHAL KALICI HALE GELDİ”


“Son dönemde Meclis çalışmaları kapsamında gördük ki, çıkarılan son yasa ile artık OHAL kalıcı hale geldi. Bugüne kadar Bakanlar Kurulunun kullandığı yetkileri Süper Valiler kullanacak. Bakanlar Kurulu sadece şeklen var, yetkileri yok. Valilere verilen yetkilere bakıldığında, üç yıl boyunca OHAL’den daha fazla yetkilere olacaklar. Örneğin bir yerde demokratik hakkımızı kullanmak istediğimizde, üyelere çağrılar yapıldığında, artık Valiler isterlerse bunu engelleyecekler. Bu durum Anayasaya, evrensel haklara aykırıdır. Önümüzdeki dönemde daha yıkıcı, daha sert bir iktidarla karşı karşıya kalacağız.”



“BERABERCE YAN YANA DURMALIYIZ”


KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise Kani Beko’ya parlamento çalışmalarında başarılar diledi. Meclis çatısı altında emek ağırlıklı sorunların dile getirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Bozgeyik, “OHAL döneminde üyelerimiz açığa alındı, demokratik haklarımızı kullanmamız engellendi. Maalesef sonrasında da parlamentoda bu durum yasal hale getirildi. Anayasa Mahkemesi de başvuruları reddetti. Özgürlüklerimizin genişletilmesi için mücadele etmeliyiz, bu baskıcı rejime karşı beraberce yan yana durmalıyız. Azımsanamayacak bir irade var, muhalefetin de mecliste kolektif bir çalışma yürüteceğini umuyoruz.” dedi.



HAK-İŞ’E DE ZİYARET


Kani Beko sonrasında Hak-İş Genel Merkezi’ni ziyaret ederek, Genel Başkan Mahmut Arslan ile görüştü. Beko, Hak-İş Genel Başkanına da sendikal haklara yönelik saldırılar hakkında bilgi verdi, asgari ücretin belirlenmesi, işsizliğin azaltılması, baraj altında kalan sendikaların sorunları, çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi konular üzerinde görüş alışverişinde bulundu.



“YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ SLOGANINI ATANLAR ORTAK ÇALIŞMALI”


CHP’li Beko ziyarette, tüm bu konular çerçevesinde işçi konfederasyonlarının parlamento üyeleri ile birlikte ortak ve birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgularken, “İşçinin ekonomik, demokratik, sosyal haklarının genişletilmesi önemlidir. Alanlarda ‘yaşasın işçilerin birliği’ sloganı atanlar ortak çalışmalı ve işçi arkadaşlarımızın örgütlüğü ve özgürlüğü sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.