Fox TV’den, Beril Atakan’ın “Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na aktardığı 7 milyon 925 bin dolarlık bağış gündemde. Muhalefet de daha sonradan o paranın Amerika’ya aktarıldığı, Amerika’da bir yurt yapıldığı açıklandı yetkili kurumlar tarafından TÜRGEV üzerinden. Muhalefet buna inanmıyor, bunu eleştiriyor, bu eleştirilere ne diyeceksiniz efendim? Ve bir vergi kaçırıldığını iddia ediyorlar. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin milletvekillerinden Cemal Enginyurt da bu iddiaya katıldı, ‘Vergi kaçırılıyor’ dedi. Bu iddialara ve muhalefetin söylemlerine ne söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şöyle konuştu:

Şartlı bağış

Bu konuda biliyorsunuz arkadaşlar hem Kızılay kurum olarak hem de Kızılay Başkanımız detaylı açıklamalar yaptılar. Buna benzer örnekler var, 2015 ila 2019 arasında yaklaşık dört yıllık dönemde buna mümasil olabilecek yaklaşık 16 şartlı bağışın yapıldığını, bunların farklı hayır işlerinde kullanıldığını biz biliyoruz, belgeleriyle bu ortada. Bu sadece Kızılay’ın bu konuyla ilgili bağışlarıyla ilgili değil başka kurumlara ya da başka belediyelere yine şartlı bağış şeklinde bağışlar yapıldığını biz biliyoruz.

Vergi kaçırma yok

 Dolayısıyla burada süreci başlatan bağış sahibidir, yani bağışı şartlı hâle getiren, şuraya verilmek üzere biz bu bağışı yapıyoruz diyen bağış sahibidir. Yani burada bir vergi kaçırılması yahut bir usulsüzlük söz konusu değil. Kızılay Kurumumuz bu şartlı bağışı alırken de bunun şartlarını açık ve net bir şekilde görüşüyor, konuşuyor ve bunun gereği olarak da o parayı, o bağışı başka bir hayır kurumuna aktarıyor. Bunun dediğim gibi çok farklı örnekleri var, ben burada onun çok detaylarına girmek istemiyorum.

Kızılay güçlü kurum

Burada Kızılay bizim güçlü bir kurumumuzdur, onu yıpratmaya dönük bir siyasi polemiğin başlatılması gerçekten üzücüdür. Yani bakın burada bugün işte Elazığ’daki, Malatya’daki depremden Van’daki çığ felaketine, İdlib’deki masum insanların korunmasından, ihtiyaçlarının karşılanmasından dünyanın birçok yerindeki ihtiyaç sahibi insanların yardımına koşulmasına kadar Kızılay sahada canla-başla çalışmakta. Burada bu kurumlarımızı yıpratarak kimsenin eline bir şey geçmez. Yarın herkesin Kızılay’a ihtiyacı olabilir, bu hassasiyetle bu konuların değerlendirilmesinin daha isabetli olacağını düşünüyoruz.