Serter, sektörünün pek çok ülkenin ekonomisi için olduğu gibi Türkiye ekonomisi için çok önemli birkaç damardan biri olduğunu ancak Türkiye'nin ihracatında eskiden daha önemli bir sektör olmasına rağmen bugün çok gerilere düştüğünü söyledi.

Yüzde 60 ithalata bağlı

Serter, “2004-2009 yılları arasında AKP hükümetlerinin mobilya ithalatını destekleme noktasındaki yanlış politikası nedeniyle o dönemden bu yana sektörün dengeleri şaşmıştır. Bunun üzerine, sektörün hammaddelerinin, en başta sünger hammaddesinin dışa bağımlı olması nedeniyle mobilyada kullanılan hammaddenin yüzde 60’ını bugün ithal maddeler oluşturmaktadır. Sektör tümüyle dolara ve avroya endekslenmiştir. Zaten Covid salgını ile beraber yüzde 50’ye yakın iş hacmi küçülmüş olan sektörde pek çok işletme de kapatmak zorunda kalmışken girdi maliyetlerin de gün geçtikçe artması çok daha zor bir tablo oluşturmaktadır” dedi.

Nitelikli çalışan yetiştirilmeli

İzmir Milletvekili Serter, sektörün en önemli sorunlarından birinin de kalifiye eleman ihtiyacı olduğunun da altını çizdi ve "Meslek liselerinin kapatılmasıyla sektör ara eleman sorunu yaşamaktadır. Geleneksel bir meslek olan mobilya sektöründe usta-çırak ilişkisi yeniden canlandırılmalı ve endüstri meslek liselerinin mobilya bölümleri ileri teknolojiye uygun makinelerle donatılarak sektöre kazandırılabilecek yeni nesle eğitim vermelidir" dedi.

İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası ziyaretinde İzmir Milletvekili Serter, sektörün sorunlarının çözümlerine dair İZMOD başkanı Hasan Özkoparan, yönetim kurulu üyeleriyle ve ziyaret sırasında odada bulunan Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan ile aynı noktada buluştuklarını belirterek “İzmir’imizin Karabağlar ilçesinde odaklanmış olan ve küçük ve orta ölçekli KOBİ kapsamına giren işletmelerimizin, mini fabrika ve atölyelerin yeni dünya düzeninin ihtiyaçlarına ve sektörün gerekliliklerine uygun olarak yeniden yapılanmaları büyük önem taşımaktadır. İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek, işverenlerin de çalışanların da çalışırken mutlu olabileceği ortamların sağlanması noktasında da küçük mobilya sanayi bölgelerinin hiç değilse İzmir’in kuzey ve güney hattında kurulabileceğini sektör temsilcileriyle değerlendirdik” dedi.

Serter, Mobilya dediğimiz zaman görsellik, sanat, dizayn, kullanım alışkanlıklarına hitap edebilecek eserlerin ortaya çıkabilmesi için AR-GE desteklerinin verilmesi şarttır, bu desteklerin önemi göz ardı edilemez “dedi.