Haber / Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile Esnaf ve Sanatkarlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Tarihi Asansör’de yapılan toplantıda CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de yer aldı. Başkan Soyer, İstanbul’da yapılacak olan SODEM-SEN toplantısı nedeniyle zirveden erken ayrılmak durumunda kalırken Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın Ankara programı nedeniyle toplantıya katılamadığı bildirildi. Belediyelerin sorun ve taleplerinin ele alındığı toplantının ardından Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP’YE GELİNCE YARGI HIZLANIYOR

Buca Metrosu’nun ihale kararının iptal edilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Torun, “Yargı süreci devam ediyor. Arkadaşlarımız o süreci takip edecekler. Başlamış bir iş devam eden bir iş, bu zamanında yapılmalıydı. Başlamış bir işin bu hale gelmesi elbette engelleme olarak değerlendiriyoruz. Bakın öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki belediye başkanlarımız soruşturma geçiriyor; anında kararlar çıkıyor, anında İçişleri Bakanlığı devreye giriyor, görevden alıyor. Anında meclisten belediye başkan vekili seçimi yapılıyor. Bizimle ilgili bir olay olduğunda yargı ve bakanlık süreci inanılmaz süratli işletiyor. Ama AKP’li belediyelere geldiğimizde mahkeme kararı olmasına rağmen Suç İşleri Bakanı, yargıda görevden alınması gereken belediye başkanına işlem dahi yaptırılmasına müsaade etmiyor” sözlerini kaydetti.

CHP’Lİ BELEDİYELER DAHA BAŞARILI

Belediye başkanlarının 3 yıllık performansı hakkında da konuşan Torun, “Belediyelerimiz her şeye rağmen ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Bu iktidar bütün kamu kaynaklarını bizim belediyelerimize kapattı. Kredi değil teminat mektubu bile alamıyorlar. AKP’li belediyelere gelince bakanlıklardan her türlü teminat, araç gereç yardımları ve proje destekleri sağlanıyor. Ama maalesef bizim belediyelerimize bu imkanları sunmuyorlar. Buna rağmen bakıldığında halk memnuniyeti ve hizmetlere bakıldığında bizim belediyelerimiz AKP’li MHP’li belediyelerden daha başarılı” dedi. Toplantıda ele alınan konular hakkında da bilgi veren Torun, “Genel sorunları değerlendirdik. Belediyelerimizin içinde bulunduğu durumu bunu nasıl çözebiliriz bunları konuştuk. Bu sorunlardan en çok ön plana çıkan da ekonomik sıkıntılardı. Tabi ki hepimizin bir aile ekonomisi neyse belediye ekonomisi de o. Ekonomik buhranın yarattığı tüm olumsuzluklar belediyelerimizin de üzerinde. Bütün maliyetleri arttı. Haliyle gelirleri sürekli azalıyor ama giderleri sürekli artıyor ve çözüm üretmekte zorlaşıyor” şeklinde konuştu.

RAKAMLARI ÇARPITIYORLAR

Son olarak İzmir’in ödediği vergilerin karşılığını alamadığı şeklinde çıkan tartışmalar hakkında da görüşlerini dile getiren Torun, AKP’li Vekil Atilla Kaya’ya da sert yüklendi. Kaya’nın Merkezi hükümetin İzmir’i desteklediğine yönelik açıklamalarına Torun, “Onun yalan olduğunu kendisi de biliyor. Rakamları çarpıtmakta son derece ustalar. Ama İzmirli de görüyor. Yani onlar rakamlarla oynamasını gayet iyi biliyorlar. Konuştuklarının hiç biri birbiriyle bağdaşmayan ifadeler. İzmir gerçekten bu ülkeye sağladığı katma değerin çok azını alabiliyor. Onların kafalarında İzmir imajı farklı ve bu nedenle İzmir’e yaptığı siyasal tercihin bedelini ödetmeye çalışıyor bu iktidar. Ama güzel günler yakın” şeklinde konuştu.