İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, zamlara, yoksulluğa, sömürüye ve savaşa karşı Gündoğdu Meydanı'nda kitlesel bir eylem düzenledi. Mitinge CHP, HDP, SOL Parti, EMEP ve siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri katıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Aylardır ülkenin dört bir yanında milyonların geçinemiyoruz feryadı yankılanıyor. Burada bu feryadı emeğin, halkın çok sesli korosu ile yükseltmek için bir aradayız. Kamu emekçisi, işçisi, asgari ücretlisi ile emeklisi, İşsizi, kadını, EYT’lisi, küçük esnafı, çiftçisiyle hepimiz çok zor bir süreçten geçiyoruz. Her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Elektriğe zam, doğalgaza zam, akaryakıta zam, ekmeğe, tüpe, toplu taşımaya zam. Gıdaya, tekele, mevsimlik meyve ve sebzeye, mazota, gübreye zam üstüne zam geliyor” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan şubat verilerine göre resmi yıllık enflasyonun yüzde 55’e, gıda enflasyonunun yüzde 65’e, ulaştırma enflasyonunun ise yüzde 76’ye çıktığını belirten Sarı, “Bizim faturalarımıza yansıyan gerçek enflasyon, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayat pahalılığı çoktan yüzde 100’ü aştı. Market sepetlerimiz, pazar arabalarımız artık bomboş. ‘İş bulamıyoruz’ diyenler, ‘Barınamıyoruz diyenler’, ‘Geçinemiyoruz’ diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz” diye konuştu.

‘Asgari ücretliden 196 ekmek eksildi’

İğneden ipliğe, ekmekten suya zam yağmurunun devam ettiğini vurgulayan Sarı şunları söyledi: “Ama bir tek bizim maaşlarımız, ücretlerimiz, gelirimiz yıllardır artmıyor. Gerçek enflasyon oranında ücret artışı da yetmez. Her gün televizyonlara çıkıp bu ülke büyüyor, şahlanıyor diye övünüyorsunuz. Kim üretiyor, biz. Kim alınteri döküyor, biz. Kim çalışıyor, biz. Ekonomiyi kim büyütüyor, biz. Peki neden bizim ekmeğimiz büyümüyor. Eğer dediğiniz doğruysa, eğer ülke büyüyorsa, işçiler de büyümeden payını almalıdır. İktidarın ‘Tarihi artış’ yaptık diyerek net 4 bin 253 TL’ye çıkardığı asgari ücret bırakalım yaşadığımız gerçek enflasyonu resmi enflasyon karşısında bile yılın ilk iki ayında buharlaştı. Son ekmek zamları ile 10 milyon asgari ücretlinin masasından bir yıl içinde 196 ekmek eksildi.”

Sarı, “Biz bugüne kadar fazlası ile fedakarlıkta bulunduk” dedi ve ekledi: “Krizleri, savaşları biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz. Biz gündüzleri işsiz kalınmayan, geceleri aç yatılmayan bir ülke istiyoruz. Biz bu ülkenin emekçileri, yoksullaştırılan halkı, toplumun yüzde 99 olarak yüzde 1’in faturasının bizim sırtımıza yıkılmasına artık yeter diyoruz. Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz. Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Tüketim maddelerindeki KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz.” (BirGün)