HDP İzmir'de sandık başındaydı. Tek listeyle yapılan 2. Olağan Kongrede Semra Uzunok ve Çerkez Aydemir, partinin yeni il eş başkanları seçildi.

Haber / Umut KARAKOYUN

HDP, İzmir'de yeni il eş başkanlarını belirlemek için sandık başındaydı. Fuar Göl Gazinosu'nda yapılan 2. Olağan İl Kongresine; HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP İzmir Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan, CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci ile İl Yöneticisi İsmet Basmacı'nın yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Tek liste ile gidilen kongrede konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, hem özeleştiri yaparak parti içi mesajlar verdi hem de siyasi iktidarı hedef aldı. Bilgen; “Halkların ekmeğini, alın terini savaşa ve silaha ayıran, vergileri kendi iktidarını ve kendi koltuğunu korumak için içerde ve dışarda savaşa tahsis eden zihniyetle mücadele ediyoruz. Savaşın sadece aramızdan gençleri alan bir felaket olmadığını, bize yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk olarak geri döndüğünün bilincini oluşturmalıyız” dedi. Açıklamasında ABD'de tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türk vatandaşı Rıza Sarraf'a da değinen Ayhan Bilgen, şunları söyledi: “Bizlere, gazetecilere, akademisyenlere rehine muamelesi yapanlar, kendi ülkesinin insanını Avrupa ile pazarlığın malzemesi haline getirmek isteyenler aslında kendileri rehine durumuna düştüler. Sadece kendileri ve aileleri değil, rantı paylaşan bakanları da rehine durumuna düştü. Tüm Türkiye'yi rehine durumuna düşürdüler. Her Amerika ziyaretini Fettullah Gülen'i istemek için gidiyor gibi gösterenler, şimdilerde öğreniyoruzki asıl dertleri Rıza Sarraf'ı kurtarmak. Çünkü korkuyorlar. Rıza kendini kurtarmak için itirafçı olursa, beyefendinin ailesinden bir çok insanın canının yanacağını biliyorlar. Bu nedenle bütün Türkiye'yi rehine durumundan kurtarmak için çalışmalıyız.”

BİLGEN'DEN AKP ÇIKIŞI
DSC_0278Konuşmasında, hem parti içi mesaj veren hem de özeleştiri yapan Ayhan Bilgen; “Bu kongrede muhasebesini yapmamaz gereken şey sadece oylarımızı arttırmak değil. Mesele, bu topraklarda özgürce, alın terimizin karşılığını alarak yaşayıp yaşayamama meselesi. Bu zor süreci göğüsleyecek bir örgütlenme ortaya koymazsak, emin olun haklı mazeretlerimiz bizi kurtarmaya yetmez. Biz, eğer kongre salonlarında yetkiyi bir avuç arkadaşa bırakırsak bu parti, sadece bir avuç insanın koşturduğu, çalıştığı, bizim de dışardan iyi dileklerimizi ilettiğimiz bir yapılanma olarak kalırsa, bu süreci göğüslemeye imkan yok. Yapılanmamızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Başka bir yerden kurtarıcı falan aramıyoruz” dedi. Türkiye'deki iktidarın demokratik yollar değişmesi umuduyla siyaset yaptıklarını söyleyen Bilgen, AKP'ye dair ilginç ifadeler kullandı. Bilgen, şunları söyledi: “Biliyoruzki AKP içerisindeki bir çok çevre, Recep Tayyip Erdoğan'dan kurtulmanın yolunu çok daha olağanüstü yöntemlerde arıyor. 15 Temmuz'da Erdoğan ile ittifak yapan bir çok çevre, Erdoğan'ın ayağını başka yöntemlerle kaydırıp belki bu ülkeye çok daha ağır bedeller ödetmeye kapı aralıyorlar. Ama biz sadece sorunun Erdoğan'dan kurtulma meselesi olmadığının farkındayız. Türkiye'de bir sistem sorunu var.” Konuşmaların ardından partililer, yeni il eş başkanlarını seçti.