Haber Merkezi

Millet İttifakı'nın İYİ Parti Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem, itiraz sebeplerinin ciddi olduğunu ve dilekçelerinde bu hususları tek tek belirttiklerini kaydeden Erdem, "Mustafakemalpaşa'da seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Takdir yargınındır." dedi.

Millet İttifakı'nın İYİ Parti Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem, seçim sonuçlarına 84 sandıkta itirazda bulundu. Mustafakemalpaşa'da resmi olmayan sonuçlara göre AKP Adayı Mehmet Kanar 32 bin 661 oyla belediye başkanı seçilirken, Şükrü Erdem 32 bin 68 oy aldı.

İlçe Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesini veren Şükrü Erdem, beraberinde kalabalık bir vatandaşla Mustafakemalpaşa Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Seçimde yaşanan usülsüzlükler ve sandıklardaki seçmen sayısı ile çıkan zarf ve pusulalar arasındaki farklılıklara dikkat çeken Erdem, halkın iradesinin tam olarak ortaya çıkması için itirazlarının titizlikle incelenmesini istediklerini belirtti.

"Seçim süreci boyunca ortaya koyduğumuz, yapıcı tavır ve tutumda herhangi bir değişikliğin olmadığını, sandıktan çıkan sonuca saygı duyduğumuzun da, herkes tarafından bilinmesini isterim." diyen Şükrü Erdem, seçim sonuçlarına 84 sandıkta itiraz ettiklerini ifade etti.

İtirazlarının 3 temel nedene dayandığını belirten Erdem, şunları söyledi:

"Bunlar; elimizdeki ıslak imzalı tutanaklar ile birleştirme tutanakları arasındaki farklılıklar, ıslak imzalı tutanağın kendi içindeki çelişkileri ve kullanılan oy sayısının seçmen sayısından dahi fazla olduğu sandıklardır. Ayrıca tüm sandıklarda, itiraz ettiğimiz hususlarla ilgili dilekçelerimizi de, ilçe seçim kuruluna ayrı ayrı sunduk. Yani, her sandıkta nelere itiraz ettiğimizi ayrıca ve ayrıntılı olarak da belirttik. Kaldı ki 84 sandıkta itiraz ettiğimiz göz önüne alındığında, bu itirazların da tek tek gösterilmesi gerektiğini düşündüğümüzden buna uygun olarak hareket ettik. Onun için, ilçe seçim kurulumuzun da her sandıkta ayrı ayrı gösterdiğimiz, hukuka aykırılık sebeplerine dikkat edeceğini ve buna göre inceleme yapacağını ümit ediyoruz.

İtiraz ettiğimiz sandık sonuçlarından bir kısmını örnek olarak bilgilerinize sunmak istiyorum.

- Barış Mahallesi 1041 nolu sandıkta, 287 adet geçerli 4 adet geçersiz oy kullanılmıştır. Bu rakamların toplamı 291'dir. Sandıktan çıkan zarf sayısı ise 293'tür. Sandıkta oy kullanan seçmen sayısı 326'dır. 35 adet seçmen kayıptır.

- Fevzidede Mahallesi 1090 nolu sandıkta, sayım sırasında tutanak tutulmuştur. Yerde 11 adet belediye 2 adet de büyükşehir belediyesi oy pusulası bulunmuştur. Bu sandıkta 273 adet geçerli ve geçersiz oy sayılmıştır. Halbuki oy kullanan seçmen sayısı 275'tir. 2 seçmenin akıbeti belirsizdir. Sandıkta 275 adet zarf ve pusula kullanılmıştır. Bu durumda yerde bulunan toplam 13 adet oy pusulası fazla mıdır? Sandığa dışarıdan mı girmiştir? Bu durum belirsizdir.

'Pusula karşılığı para mı verilmiştir?'

- Nerede ise tüm sandıklarda, 1 adet boş zarf bulunmaktadır. Bu da dolgu oy kullanıldığını düşündürmektedir. Bu ne demektir? Bir kişi gider sandığa boş zarf atar, pusulasını ise cebine atar, pusulayı getirdiği kişiden para alır ve gider, İkinci kişi oy pusulasını alır, o oyu kullanır ve kullanması gereken, boş oy pusulasını para verecek kişiye getirir. Bu durum bir sistem içinde devam ettirilir. Daha önceki seçimlerde, başka bölgelerde bu vaka ispat edilmiştir. Sandıklarda içinde oy bulunmayan zarflar, bizlerde bu endişeyi yaratmaktadır. Yine, nerede olduğu belli olmayan kayıp zarflar da bu düşüncemizi pekiştirmektedir.

- Atariye Mahallesi 1012 nolu sandıkta, 275 zarf kullanıldığı halde, 245 adet oy pusulası kullanılmıştır. Halbuki sandığa giren zarf sayısı 255'tir. Yani kullanılan zarf sayısı 20 fazladır, kullanılan oy pusulası sayısı ise 10 azdır. 20 zarf nereye gitmiştir? 10 oy pusulası nereden gelmiştir? Bu hususların aydınlatılması gerekmektedir.

- Doğanalan Mahallesi 1082 nolu sandıkta, geçerli ve geçersiz oyların toplamı 170'tir. Sandık kuruluna teslim edilen zarf sayısı 170 iken 20'si iade edilmiştir. Bu durumda , sandığın 150 zarfı kullanıldığına göre, sandığa 20 oy dışarıdan mı girmiştir? Bu durumun itiraz ile aydınlatılması gerektiği açıktır.

- Döllük Mahallesi 1085 nolu sandıkta, kayıtlı 70 seçmen bulunmaktadır. Halbuki kullanılan oy sayısı 71'dir. Yani köy halkının tümü sadece sandığa gitmemiş hatta fazla fazla oy kullanmıştır.

- Hacıahmet Köyü 1102 nolu sandıkta, 207 seçmen varken 208 kişi oy kullanmıştır.

İYİ Parti Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem seçimlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

- İtiraz ettiğimiz sandıkların durumları bunlar gibidir. Bu hataların fahiş hatalar olduğu ortadadır.

- Tespit ettiğimiz tam 44 adet sandıkta, ilçe seçim kuruluna teslim edilmesi gereken, zarf ve oy pusulası sayısı farklıdır. Birçok zarf ve oy pusulası kayıptır. 26 adet sandıkta, ıslak imzalı tutanaklardaki geçersiz oy sayıları ile birleştirme tutanaklarındaki geçersiz oy sayıları farklıdır. Bunların incelenmesi gerekmektedir. İtiraz ettiğimiz sandıkların tümünden , başka sandıklara ait oy pusulası ve zarf çıkması mümkündür. Bu sebeple 84 adet sandığın tümünde yeniden sayım yapılması ve tüm zarf ve oy pusulalarının incelenmesi gerektiği açıktır. Bu sandıklarda geçerli ve geçersiz oyların mutlaka incelenmesi gerekir.

- İtiraz ettiğimiz sandıkların bir kısmında, sandığa kayıtlı tüm seçmenlerin oy kullandığı hatta fazla fazla oy kullandığı görülmektedir. Ya da sadece 1 ya da 2 seçmen oy kullanmamıştır. Bu durumda bu sandıklarda, sandık listelerindeki hiçbir kimse ölmemiştir, hasta olmamıştır. Bu durum akla ve mantığa aykırıdır. Kabul edilmesi mümkün değildir. Bu sandıklarda, imza incelemesinin yapılması ve oy kullanmayan kişiler adına oy kullanan ve imza atanlar var ise tespit edilmesi ve kuşkunun ortadan kaldırılması gerekir. O sandıkta ölenler var ise, bunların kayıtlarının çıkarılmasından dahi bu durum anlaşılabilir. Bizim bu sandıklarda itiraz ettiğimiz bellidir. Tarih kaydına düşmüştür.

'Geçersiz oy sayısı neden değişti?'

- Bursa genelinde, Anadolu Ajansı tarafından veri akışları durdurulmuştur. İlçemizde Anadolu Ajansı verilerine göre gece saat 12.23 sırasında, sandıkların açılma oranı yüzde 92.33 iken geçersiz oy sayısı 4147'dir. Şu an ise, geçersiz oy sayısı 2770'tir. Anadolu Ajansı verilerindeki, 1300 geçersiz oy nereye gitmiştir? Anadolu Ajansı verileri neden değişmiştir? Bu durumu da kamuoyunun vicdanı ve takdirine sunuyoruz.

- Saat gece 12'yi geçtiğinde, ilçe seçim kuruluna 50'ye yakın sandık ulaştırılmamıştır. 298 sayılı kanun gereği, çuvalların vakit kaybedilmeksizin, hiçbir yere uğranmaksızın ilçe seçim kuruluna ulaştırılması gerekmektedir. Gece 3'te hala ilçe seçim kuruluna ulaştırılmamış sandıklar bulunuyordu. Bu hususlar vatandaşlarımız nezdinde, rahatsızlıklar yaratmış ve seçim güvenliğini tartışmaya açmıştır.

- Birleştirme tutanağında 2 aday arasındaki oy farkı 593 iken, bizim elimizdeki verilerde 281 adet oy farkı bulunmaktadır. Bu da, sayım sırasında da hata olduğunu ortaya koymaktadır. İtiraz ettiğimiz sandıkların, yeniden sayılması halinde, seçimin sonucunun değişeceğinden eminiz. Maddi ve manevi tüm haklarımızın saklı olduğunu belirtmek isterim.

- Seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu talebimizi de ilçe seçim kuruluna sunmuş bulunuyoruz. Artık takdir seçim yargısınındır. Bir kez daha vurguluyoruz ki, Mustafakemalpaşa halkının iradesi bizim için her şeyden önemlidir. Biz onların mutluluğu için çalıştık ve çabaladık. Bundan sonra da onların, oylarının ve üzerimizdeki emeklerinin boşa gitmemesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, mutlaka iyiler kazanacak, memleketemize de bahar gelecek."

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre, AKP Adayı Mehmet Kanar 32 bin 661 oyla, oyların yüzde 48.36'sını alarak belediye başkanı seçilirken, Şükrü Erdem 32 bin 68 oyla, oyların yüzde 47.48'ini aldı.