Ben yaptım oldu anlayışı ile devlet yönetilmez

Enerji sektöründe alınacak kararlarda sektör temsilcilerinin görüşlerinin dikkate alınmadığını belirten Bayır, ‘’Partili Cumhurbaşkanının yaptığı gibi, enerjiyle ilgili alınacak kararlarda sektör temsilcilerinin görüşlerini dikkate almadan alınan kararları hayata geçiriyorsunuz. ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışıyla devlet yönetilemez. Uygulamış olduğunuz yanlış politikaların acı reçetesini ne yazık ki vatandaşımız ödüyor ve gün geçtikçe daha da fakirleşiyor’’ dedi.

Yapamadığınızı söyleyin biz gelir yaparız

Kayıp kaçak bedelinin faturasını da halkın sırtına yüklemekten artık vazgeçmeleri gerektiğini belirten Bayır, ‘’Buna bir çözüm bulun, bulamıyorsanız bırakın ‘Yapamıyoruz’ deyin, biz gelir yaparız, müsaade edin yeter. Atalarımızın malını, cumhuriyetin değerlerini satarak har vurup harman savuran bu müsrif, savurgan tavrınızdan vazgeçiniz. Çok değil, bir sene önce, döviz girdisi için Borsa İstanbul’un yüzde 10'unu Katarlılara verdiniz. Her sene devlet kurumlarını babanızın malıymış gibi satmaya devam ediyorsunuz. Ülkeyi yönetenlerin görevi kazanımları satıp ayakta kalmaya çalışmak değil, tam tersine daha fazla üretip kazanarak, yatırım yaparak devleti daha güçlü kılmak olmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

Başarısızsınız kabul edin

Bayır, Türk lirasının dolar karşısında kaybettiği her kuruşun da zam olarak döndüğünü söyleyerek, ‘’Enerjide dışa bağımlı olmanın bedelini ağır ödüyoruz. Sonucunda esnaf kira fiyatının 2 katı faturayla karşılaşıyor, vatandaş sene başında ödediği 200 liralık faturaya şu anda 300 lira elektrik parası ödüyor. Sanayici ise bitmiş durumda zaten; bir hafta önce sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldi. Kasım ayında yüzde 48 zam yapılmıştı, böyle devam ederse üretim sevdalısı sanayicilerimiz yurt dışı rekabet gücünü kaybedip ihracat yapamaz hâle geleceklerdir. Bir an önce tedbir almalıyız’’ dedi.

Yıllardır yerli ve milli diye hayal satıyorsunuz

Devlet tarafından çıkartılması gereken yer altı ve yer üstü kaynaklarının devlet kurumu olan MTA tarafından yapılması gerekirken, ne yazık ki yandaşlara verildiğini ifade eden Bayır,‘’Çok övünerek söylediğiniz ‘Yerli ve Millî’ kavramı sorgulanır hâle gelmiştir. EPDK'nin tahsil edemediği cezalar, kurumun on yıllık gelirine bedeldir. MAPEG, EPDK gibi kestiği cezalarda alacakların takibini yapamamaktadır. Şirketlerin vatandaştan tahsil ettiği elektrik enerjisi fon bedelleri Bakanlık hesabına hâlâ yatırılmıyor ve Bakanlık bunun Maliyeyle ortak takibini yapacak bir sistemi hâlâ kuramamıştır. 37 enerji şirketi vatandaştan elektrik enerjisi fon bedelini tahsil etti ama Bakanlık hesabına yatırmadı. Yıllardır, ‘Yerli ve Milli’ diye Hayal Satıyorsunuz’’ diyerek sözlerine son verdi.