Sayıştay Başkanlığı ‘İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) 2019 yılında hazırladığı Denetim Raporu’nda; “Objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmemiş, ilanların büyük çoğunluğunda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istenmiştir. Bunun sonucunda da, alım yapılacak toplam 195 kadronun tamamı için sadece birer kişi başvuru yapabilmiş ve aynı kişiler kadrolara alınmıştır” ifadelerine yer verilmişti. Sayıştay ayrıca şube müdürlüğü kadrolarına, şube müdüründen daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan sınavsız atama yapılmasıyla ilgili, eşitlik, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde atama yapılması şartları dikkate alınmaksızın atamalar gerçekleştirildiği bulgusuna yer vermişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi Mahir Polat’ın Meclis gündemine taşıdığı önergesine İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse tarafından yanıt verildi. Yanıtta, şube müdürlüğünden daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan 16’sının şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız olarak atamasının yapıldığı belirtildi. Ayrıca, rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasından tespit edilebilen 27 kişinin birbiri arasında akrabalık bağı bulunduğu ifade edildi. Öte yandan, önergede yer alan 195 kadroya kişiye özel ilanla alım yapılması ve bu alımlarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin sorular yanıtsız kaldı.

Rektör itiraf etti

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın soru önergesine ilgilisi olduğu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Saffet Köse tarafından verilen cevapta; şube müdürlüğünden daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan 16’sının şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız olarak atamasının yapıldığı belirtildi. Polat, “Bu durum kabul edilemez. Binlerce vatandaşımız sınavlarda alın teri dökerken bu kadrolara birileri için sınavsız atama yapılıyor. Her fırsatta kul hakkından bahseden yöneticiler söz konusu kendi eş dost atamalarına geldiğinde kul hakkı yemekten çekinmiyorlar” dedi.

27 Kişi bulunuyor

Polat “Bize verilen cevapta rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasından tespit edilebilen 27 kişinin birbiri arasında akrabalık bağı bulunduğu görülmüştür. Üniversiteler bilim yuvalarıdır. Bilimsel çalışmalar yapması beklenen kurumlara yapılan liyakatsiz atamalar ile ne gibi bilimsel çalışmalar üretilebilir ki? AKP iktidarında kurumlardaki kadroların siyasallaşmasının önü açılmış, partizanca ve liyakatsiz atamalar artmış, boş kadrolara yapılan eş dost atamaları iyice ayyuka çıkmıştır. Bilim ve eğitim yuvası olmasını beklediğimiz üniversiteler iktidarın arka bahçesi haline gelmiş durumda. Hemen her gün farklı bir üniversitede benzer olayların yaşandığı, akrabalara kadro yaratıldığı veya boş kadroların liyakatsiz akraba atamalarıyla doldurulduğunu duyuyoruz. Atamalar bu kadar aleni bir şekilde yapılmasına rağmen ancak kamuoyu tepki gösterdiği zaman soruşturma başlatılıyor. Eşitlik ve liyakat ilkelerinin gözetilmemesi açıkça Anayasaya ve kanunlara aykırıdır ” dedi.

Akrabaların bazılarının isimleri

Soru önergesine verilen yanıtta akrabalık ilişkisi bulunan personelin isimlerine yer verilmedi. Ancak 9 Eylül Gazetesi'ne ulaşan bilgilere göre üniversitede bulunan akrabalardan bazıları şöyle:

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse'nin akrabaları; Ercan Gündoğdu (Destek Hizmetleri ve Güvenlik Birim Koordinatörü / Destek Hizmetleri ve Güvenlik Şube Müdürü)

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya'nın eşi Dilek Kaya (Merkezi Araştırma Laboratuvarı Öğretim Görevlisi

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe'nin kızı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gökçe (Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi). Bir kızının daha aynı fakültede görev yaptığı iddia ediliyor.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karadede'nin kızı Dr. Öğr. Üyesi Beyza Karadede Ünal (Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı / Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)

Prof. Dr. Mehmet Emre Güler (Turizm Fakültesi Dekanı) eşi Öğr. Gör. Dilcan Güler (Genel Sekreterlik Bilgi İşlem Daire Başkanlığı)

Zübeyde Özbek (Öğrenci Değişim Programları Birimi Şube Müdürü) eşi Özkan Özbek (İdari ve Mali İşler Daire Başkanı)
Abdullah Çorumluoğlu (Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisi) eşi Hatice Çorumluoğlu (Sosyoloji Bölüm Sekreteri)

Mustafa Kaya (Öğrenci İşleri Daire Başkanı / Dış İlişkiler Kordinatörlüğü İdari İşler Sorumlusu / Kalite Komisyonu Üyesi) akrabası Öğr. Gör. Ömer Yılmazer (Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Öğretim Görevlisi / Uluslararası Öğrenci Kurum Koordinatörlüğü Öğretim Görevlisi)

Doç. Dr. Nazım Ankaralıgil (RTV) eşi Öğr. Gör. Side Yıldırım Ankaralıgil

Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bakan (Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı / Endüstriyel Tasarım Ana Sanat Dalı Başkanı / Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Öğretim Elemanı) kardeşi Doç. Dr. Uğur Bakan (Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı / Görsel İletişim Tasarımı Ana Sanat Dalı Başkanı / Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Öğretim Elemanı / Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı / Kalite Birim Sorumlusu)

Dr. Öğr. Üyesi Sehran Dilmaç (Müzik Bölüm Başkanı) eşi Prof. Dr. Oğuz Dilmaç (Temel Eğitim Bölüm Başkanı)

Müzeyyen Orhon (Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreteri / Kalite Birim Sorumlusu) akrabası Çağlar Yanar (personel)

Dr. Ögr. Üyesi Nermin Topaloğlu Avşar (Biyomedikal Optik ve Lazer Uygulamaları Laboratuvarı Sorumlusu) eşi Muhammed Avşar (Sosyal Bilimler Enstitüsü Kalite Birim Sorumlusu)