İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda Doğu Kudüs Filistin Devleti'nin başkenti ilan edildi ve bu konuda tüm ülkelere çağrıda bulunuldu

ABD’nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı üzerine Türkiye'nin çağrısı ile İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda Doğu Kudüs Filistin Devleti'nin başkenti ilan edildi. İslam ülkeleri İsrail'in işgal altındaki kentin Filistin'in başkenti ilan edilmesi için dünyadaki tüm ülkelere çağrıda da bulundu. Bildiride ayrıca, "ABD (Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından) geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" ifadesinin yer aldı.
Bildiriden önemli bölümler şöyle:
*Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın Kudüs’ü İşgalci Güç İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedilmiş ve kınanmıştır. Sözkonusu karar hukuken hükümsüz ilan edilmiştir.
*Kudüs-ü Şerif’in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu vurgulanmıştır.
* ABD Yönetimi’ni bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedilmiştir.
* İki devletli çözüm temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’ne dayanan, uluslararası tanınmış referans hükümlerle ve 2005’te Mekke-i Mükerreme’de yapılan Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı’da stratejik bir tercih olarak kabul edilen 2002 Arap Barış Girişimi’yle uyumlu adil ve kapsamlı bir barışa bağlılık teyit edilmiştir.
* Doğu Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan edilmiştir ve bütün devletler Filistin Devleti’ni ve Doğu Kudüs’ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet olunmuştur
* Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunularak, derhal sorumluluklarını üstlenmesi, Kudüs-ü Şerif şehrinin yasal statüsünü teyit etmesi, Filistin Devleti topraklarındaki İsrail işgaline son vermesi, Filistin halkının uluslararası korunma altına alınmasını sağlaması, Filistin Davası’na ilişkin aldığı tüm kararları uygulaması ve bu kararlara uyması istenmiştir.

İSRAİL İŞGAL DEVLETİDİR
İİT zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Buradan uluslararası hukuka ve hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum” dedi. İsrail askerlerinin 14 yaşındaki bir çocuğu gözlerini ve ellerini bağlayarak gözaltına aldığı fotoğrafı da hatırlatan Erdoğan, İsrail’in işgal ve terör devleti olduğunu söyledi ve “Trump sana daha neyi anlatalım?” dedi. Erdoğan konuşmasında “ABD terörizmle yoğun mücadele yürütüldüğü dönemde tüm fanatiklerin ekmeğine yağ sürmüştür. Kuzey Suriye’ye 4 bin TIR’ı aşkın silah neden getirildi. Orada bulunan terör örgütlerine bu destek veriliyor. Kudüs kararıyla ABD ve tüm insanlığa tehdidin kapılarını açmıştır. Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunamadan istikrardan söz edilemez. Buradan uluslararası hukuka ve hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs’ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. ABD’yi attığı bu son derece yanlış adımdan geri dönmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail’e buradan meydan okuyorum
İstanbul'daki İİT Zirvesi'nde konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmaması halinde barış ve istikrarın gelmeyeceğini söyledi. Abbas ayrıca, "Nasıl oluyor da ABD İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanıyabiliyor? Bu uluslararası anlaşmaları dalga geçer gibi hiçe saymaları kabul edilebilir bir durum değil. İsrail’e buradan meydan okuyorum. Sınırları olmayan bir ülke uluslararası hukuk bağlamında tanınamaz" diyerek ABD'nin aldığı karara karşı çıktı.

56 üye ülkeden 16 lider katıldı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Kudüs için olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, Dışişleri Bakanları toplantısıyla başladı. Zirveye Suudi Arabistan’dan devlet başkanı düzeyinde katılım olmazken, zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu 16'sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katıldı. Zirvenin devlet başkanları listesinde bir sürpriz isim ise dikkat çekti. Başka bir toplantı için İstanbul’da bulunan Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, misafir olarak toplantıda bulundu.