Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısında medya mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Adil Öksüz'ün Almanya'dan iadesiyle ilgili, "Bir darbe girişimi Almanya'da olsaydı, kişiler Türkiye'ye gelseydi, aylarca buralarda kalsalardı ve Almanya karşıtı eylemlerde bulunsalardı ve biz de alan açsaydık Almanya'nın tepkisi ne olurdu, veya herhangi bir ülkenin tepkisi ne olurdu?" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın konuşmasının satır başları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanımızın 21 Ağustos'ta Ürdün'e ziyareti olacaktır. Suriye, Irak, Filistin meseleleri ele alınacak. Burada Avrupa Birliği'ne de görevler düşmektedir. Son dönemde yeni fasılların açılması veya Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin bu mesaj Avrupa'daki popülist hareketlerle irtibatlı. Avrupa Birliği kurumlarına da önemli görevler düşmektedir.

Uzun bir aradan sonra İran Genelkurmay Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. DEAŞ, PKK başta olmak üzere, Astana süreci ve diğer bölgesel konular ele alındı. Bundan sonra da üst düzey ziyaretlerde mutabık kalındı.

'KAFA KARIŞIKLIĞI'

Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 54 yıldır kapısında bekletilen Türkiye'nin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesi kabul edilemez. AB'de bir kafa karışıklığı ve Türkiye konusunda popülist tavrını izlemekteyiz.

Terörle mücadele konusunda TSK, İçişleri Bakanlığımız, Jandarma, Emniyet'le birlikte teröre karşı çok yönlü mücadele veriyoruz. İlgili güvenlik birimleri arasında tam bir koordinasyon ve işbirliğiyle bu mücadele sürdürülmektedir. Bunun neticelerini de hamdolsun son dönemde net bir şekilde görmeye başladık. Suriye ve Irak kaynaklı sınır problemleri büyük oranda minimize edilmiştir.

Güvenlik güçlerimiz büyük fedakarlıkla, özveriyle bu mücadeleyi yoğun bir şekilde devam ettirmektedirler. Sınır güvenliği için tedbirleri almayı sürdüreceğiz. Terörle mücadele bir ülkenin tek başına yapabileceği bir mücadele değil. Ülkeler arasında işbirliği, istihbarat paylaşımı gibi konular önemlidir. Bugün sizin gözardı ettiğiniz terör örgütleri yarın gelip sizi çok rahatlıkla vurabilir.

'GEÇMİŞTE DE KULLANILMIŞTI'

Türkiye Cumhurbaşkanı ifadesinin kullanıldığını ifade etmiştim. Türkiye Reisicumhuru ifadesi Mustafa Kemal Atatürk ve İnönü tarafından da geçmişte kullanılmıştı. Türkiye Cumhuriyeti bu ülkenin yönetim biçimidir.

VEYSEL KÖSELE'NİN İSTİFASI

(Donanma Komutanı istifa etti mi?) Veysel Kösele kendi istek ve arzusu ile istifasını vermiş ve bu istifa dilekçesi işleme konulmuştur. Genelkurmay Başkanlığımızdan aldığım bilgi ile teyit etmek istedim.