Öte yandan, Şırnak'ın İdil ile Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi belediye başkanları da İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyım atandı. 31 Mart seçimlerinden bu yana Doğu ve Güneydoğu’da HDP tarafından kazanılan 3’ü Büyükşehir olmak üzere 19 belediyeye kayyım atanmış oldu.

Diyarbakır’da sabah erken saatlerinden itibaren merkez Yenişehir ve Hazro ilçeleri ile, Şırnak’ın İdil ve Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazarı belde belediyeleri polis tarafından ablukaya alınarak belediyelere giriş çıkış yasaklandı. Polisin belediyeleri ablukaya almasından sonra belediyelere kayyum atandığı açıklamaları yapıldı.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, merkez Yenişehir Belediye Başkanı Belgin Diken ve Hazro Belediye başkanı Ahmet Çevik, haklarında açılan sorşturma ve davalar gerekçe gösterilerek görevden alındıkları ve yerlerine ilçe kaymakamlarında vekil olarak görevlendirildiği belirtildi.

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada ise, İdil belediye başkanı Songül Erden’in hakkandaki soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek görevden alındığı ve yerine ilçe kaymakamının kayyum olarak atandığı belirtildi. Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Beldesi belediye başkanı Orhan Çelebi’nin de aynı gerekçelerle görevden alandığı ve yerine Mazgirt İlçe Kaymakamı'nının atandığı belirtildi.

Kayyum sayısı 19 oldu

31 Mart seçimlerinden bu yana Doğu ve Güneydoğu’da HDP tarafından kazanılan 3’ü Büyükşehir olmak üzere 19 belediyeye kayyım atanmış oldu.