Haber/ Didar DEMİRCİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, 17 Haziran 2021 günü il binasına yapılan saldırı sonucu hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın katledilmesi üzerine görülecek dava öncesi basın açıklaması yaptı. HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni’nin de katıldığı basın açıklamasını HDP İzmir İl Eş Başkanı Besiye Tekgür okudu. Deniz Poyraz’ın failinin yargılanacağı ilk davanın tarihini paylaşan Tekgür, “17 Haziran 2021 tarihinde il binamıza yönelik gerçekleştirilen katliama ilişkin davanın ilk duruşması 29 aralık Çarşamba günü saat 10.00’da Bayraklı Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir. Bu saldırıda yaşamını yitiren deniz yoldaşımızı bir kez daya saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

“HEDEF GÖSTERİLİYORUZ”

“Bu katliamın faili kapımıza çadır kuran ve her gün bu çadır üzerinden ilimizi hedef gösteren faşist güçlerin ırkçı zihniyetidir. Katilleri iyi tanıyoruz” sözleriyle basın açıklamasına başlayan Tekgür, “Kapımıza çadır kurulduktan sonra faşist güçler tarafından ilimizin önünde basın açıklaması yaparak, çelenk bırakarak ilimizi hedef haline getirmişlerdir. Hala o çadırın orda bulunduğu unutulmamalıdır. Bizim il olarak kendi kapımızın önünde basın açıklaması yapmamıza izin vermeyen kolluk güçleri, faşist çetelerin ilimiz önünde yaptıkları ve hedef gösteren açıklamalarına çanak tutmuşlardır. Bununla ilgili İzmir Güvenlik Şubeye bizzat giderek bu durumun ilimizi her türlü provakatif saldırılara açık hale getirdiğini ve önlem almaları gerektiğini söylememize rağmen hiç bir önlem alınmamıştır. Senaryosu yazılmış bir tiyatro gereği ilimizin önünde kurulan çadır ve tiyatronun sözcülüğünü yapanlarda ilimizi sürekli gözlemlemiş ve katliamdaki rolünü oynamıştır” dedi.

“TEK BAŞINA İŞLENMİŞ BİR KATLİAM DEĞİDİR”

Saldırının organize ve adım adım hayata geçirildiğini dile getiren Tekgür, “Asla tek başına işlenmiş bir katliam değildir ve sanığın ifadesinden de bu durum anlaşılmaktadır. Daha önce keşif yapılmış, gerekli silah eğitimini almış ve HDP il binamızda bulunan herkesi öldürmek için hazırlıklarını yapmıştır” diye konuştur. Olayın detaylarını paylaşan Tekgür, “Hazırlanan iddianamede yapılan katliam sadece basit bir cinayet davası gibi ele alındığı açıktır. Hatırlanacağı gibi bu ülkede yaşanan tüm siyasi katliam ve siyasi cinayetler adı belli kimi güç odaklarıyla planlandığı ve hayata geçirildiği unutulmamalıdır. Tüm bu sebeplerle biz HDP olarak bu davanın takipçisi ve sürdürücüsü olacağımız beyan ediyoruz” sözlerini kaydetti. Son olarak barıştan ve demokrasiden yana olan herkesi duruşma öncesi saat 09.30’da yapacakları basın açıklamasına davet eden Tekgür, “Adil bir yargılama için ve adalet sağlanıncaya kadar hem siyasi hem hukuki mücadelemiz devam edecektir. Faşizme karşı sonuna kadar direneceğiz ve mutlaka kazanacağız. Hep birlikte kazanacağız. Denize sözümüz barış olacak” dedi.

“DOSYA KAPATILMAK İSTENİYOR”

Açıklama sonrası konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz katliamının Türkiye tarihindeki katiamlar silsilesinin devamı olduğunu belirterek, “Biliyoruz ki Deniz Poyraz davası kapatılmak isteniyor. Duruşma süreci saray yargısı tarafından kapatılmaya çalışılacaktır. Biz bunun önünde engel olacağız” dedi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise "Bu katliam devlet nezdinde işlenmiştir. Bu katliam iş, ekmek, özgürlük, demokrasi isteyen kim varsa onlara yöneliktir. Demokrasi ve özgürlük güçleri bu davayı sahiplenmeli. Dava günü İzmir Adliyesi’nde ne kadar güçlü durursak hem Deniz yoldaşımıza sözümüzü yerine getirmiş olacağız hem de katliam siyasetine dur demiş olacağız. Çağrımız yan yana yana gelmektir” diye konuştu.