Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 3. Olağan Kongresi Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Divan Başkanı Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ile Sezai Temelli'nin eş genel başkan adayı olarak önerildiğini açıkladı. Selahattin Demirtaş'ın da PM'ye 1'inci sıradan aday gösterildiği iddia edildi.

HDP'nin 3. Olağan Kongresi Ankara Spor Salonu'nda büyük coşkuyla başladı. Çok sayıda partili erken saatlerden itibaren salondaki yerini aldı, halaylar çekildi. HDP Eş Genel Başkanı Sepil Kemalbay, partinin eş genel başkan adayları HDP Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile birlikte salona giriş yaptı. Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, Halkın TKP'si Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, ÖDP Eş Genel Başkanı Alpertaş, Halkevleri GYK üyesi Oya Ersoy ve çok sayıda siyasi parti ile STK temsilcisi katıldı. Kongrelerine HDP'yi davet etmeyen AKP ve MHP ise davet edilmedi. Kongre sinevizyon gösterimi ile başladı. Divan Başkanı seçilen HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, salonda 32 bin kişi olduğunu söyledi. Kongrede delegeler eş genel başkan adayları Pervin Buldan ve Sezai Temelli için oy kullanacak. Kongrede 100 kişiden oluşan Parti Meclisi belirlenecek.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ


Polis ekipleri kongrenin düzenleneceği salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Sabahın erken saatlerinde Ankara Spor Salonuna çıkan yollar iş makineleri ve polis bariyerleriyle kapatıldı. Salonun çevresinde TOMA, atlı polis, çevik kuvvet ve özel harekat polislerinin yanı sıra bir polis helikopterinin havadan kontrolü sağladığı görüldü. Partililerin üst aramalarında şarj aleti, kalem, çakmak, laptop, kulaklık, powerbanklar salona alınmadı.
Bu arada yetkililer, kongreyi izleyecek sarı basın kartı sahibi gazetecilerin kamera, laptop ve fotoğraf makinesiyle içeriye girmelerine sonradan izin verdi.

KEMALBAY: AKAN KANIN DURMASINI İSTİYORUZ


HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay kürsüye geldi ve konuşmasında özetle şunları söyledi:Zindanlarda rehin olan binlerce yoldaşımızı selamlıyorum. İçeride yükseltilen direniş bu salonda karşılığını buluyor. Faşizm ancak onun karşısında güç birliği yaparak, omuz omuza vererek, direnerek yenilir. O yüzden bizler direniş yolunu seçtik.

Biz bu ülkede akan kanın durmasını istiyoruz. Barış içinde, müzakere sürecinde hakların birlikte olması için çaba harcadık. Sayın Abdullah Öcalan barış içinde yaşamak için çaba harcadı ama bu iktidar bu çabayı ortadan kaldırdı. Afrin'de yaşamını yitiren gerillalar gibi askerler de insandır. Bizler insanı yaşatmalıyız. Askeri yaşatmalıyız. Askerlerin ölülerini sayamayız. Askerlerin tabutuna elimizi koyup konuşamayız. İşte HDP barış için mücadele ediyorum derken, kendi yaşamından yola çıktı. Bugün savaş gereklidir diyenler kendi kasalarından bahsediyor. Oysa biz kendi çocuklarımızdan bahsediyoruz. Kimsenin çocuklarını savaşa sürmeye bu iktidarın hakkı yoktur.

Etrafınıza bir bakın; HDP dışında yeni bir söz söyleyen kimse var mı? Yok. Bizler halklarımızın umuduyuz. Halklarımıza yeni bir yaşamı kuracak olanlar; halkların, kadınların, emekçilerin, Kürtlerin, Alevilerin birleşik hareketidir HDP.