İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, karma eğitim veren imam hatip okullarında sınıfların ayrılmasını istediği ileri sürüldü. CHP'li Balbay, konuyu Meclis'e taşıyacağını açıkladı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, imam hatip okulları müdürleri ile toplantı yaparak, karma eğitim veren sınıfların ayrılmasını istediği iddia edildi. Eğitim camiasını karıştıran talimatın yazılı olarak verilmediği ifade edilirken, şikayetler eğitim camiasında yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Okul müdürlerinin yazılı talimat olmadığı için durumdan rahatsız olduğu belirtilirken, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise gündemlerinde böyle bir çalışmanın olmadığını açıkladı. Fakat iddialar ve rahatsızlıklar, önce eğitim sendikalarına oradan da CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'a kadar gitti. Mustafa Balbay, kendisine farklı kanallardan ulaştığını söylediği bilgileri 9 Eylül Gazetesi ile paylaştı. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, okul müdürleri ile İzmir Valiliği nezdinde bir toplantı yaptığını söyleyen Balbay; “Bu toplantıda öğrencilerin haremlık-selamlık olarak ayırması istenmiş. Sınıfların ayrılması gerektiği belirtilirken, kimi okul müdürlerinin böyle bir talimatın kendilerine yazılı olarak verilmesini istediği de bana ulaşan bilgiler arasında. Ama karar yazılı değil şifayen iletiliyor. Bu hem kaçak güreşmek hem de silik bir tutumla eğitim sistemini bir başka tartışmanın içerisine sokmak demektir” dedi.

DÜĞMEYE BASILDI

Mustafa Balbay, kendisine ulaşan eğitimcilerin, imam hatip okullarında haremlik-selamlık eğitim için düğmeye basıldığını aktardığını kaydederek, eğitim camiasının gereksiz bir tartışmanın içerisine çekildiği savundu. Balbay, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), müfredat ve sınav sistemlerindeki hezimetinin ardından şuanda okullardaki göreceli devam etmekte olan genel eğitim barışını tehlikeye sokacak, gereksiz bir tartışma açacak ve devamında bunun nereye uzanacağı belli olmayan bir adım atmış durumdalar.” CHP'li vekil, konuyu Meclis'e taşıyacağını ve iddiaların araştırılmasını isteyeceğini dile getirdi.

Türk Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı İrfan Toksoy ise “Toplumda birlikte yaşayacak olanların, bunları öğrenme yaşı olan çocukluktan gençlik aşamasına kadar tüm bunların öğrenilmesinin yolu okuldur. İlerde yapılması muhtemel hataları düzeltecek olan yerler de okullardır. Bu nedenle ayrı ayrı eğitim yapılmasının uygun olduğunu düşünmüyoruz. Bu uygulama, insanların toplumda birlikte yaşama olgusuna aykırı ve iyi bir amaca hizmet etmeyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle uygulamayı benimsememiz mümkün değil. Ayrıca okullar kız imam hatip, erkek imam hatip olarak yapılabilir. Veliler de buna göre tercihlerini yapar. Ama aynı ortamda eğitim alan çocukların bu şekilde birbirinden izole edilmesi, eğitim açısından uygun değil” dedi.