Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, yeni seçilen ilçe başkanları ile ilk toplantısını yaptı. Başkan Güven, 7 Ocak'taki İl Kongresi'nde aday olmayı düşündüğünü açıkladı.

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, yeni seçilen ilçe başkanları ile ilk toplantısını yaptı. 7 Ocak’taki il kongresinin masaya yatırıldığı toplantıya CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da katıldı. Sındır’ın toplantıya katılacağından haberi olmayan ilçe başkanları, kısa bir şaşkınlık yaşadı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve 2,5 saat süren zirvenin ardından açıklama yapan Kamil Okyay Sındır, toplantıya davetli olduğunu ancak önce yapılan programından dolayı katılamayacağını ilettikten sonra, o programın iptal edilmesi üzerine zirveye katıldığı belirtti.

Sındır; “Programa katılacağımı haber vererek çok fazla rahatsız etmek istemedim. İl başkanımız ve örgütümüz ancak bundan mutlu olurlar diye düşündüm” dedi. Seçimlerden yeni çıkan ilçe başkan ve örgütleri bir heyecan içerisinde olduğunu dile getiren Sındır, şunları söyledi: “İl kongresinin en doğru şekilde yapılmasını istiyoruz. Kimsenin kırılmadan dökülmeden parti örgütümüzün İzmir’de güçlü olarak çıkmasını istiyorlar. Hedef bu anlamda ortak ama yöntem farklılıkları olabilir.” CHP, 7 Ocak Kongresi’ne, tüm örgütün üzerinde uzlaştığı bir isimle gitmek istiyor. Ancak bu fikir partililer arasında kesin olarak benimsenmiş değil. Sındır, üzerinde uzlaşılan bir aday ile seçimlerin yapılmasına dair de görüşlerini ifade etti.

ZORLAMA İLE OLMAZ

Kamil Okyay Sındır, şunları söyledi: “Demokrasinin gereği birden fazla aday olabilir. Çıkıp da il delegesinin imzasını alan ve aday olan olursa, ‘Çıkma’ deme hakkımız yok. Delege iradesinin en doğru tercihi yapacağına inanıyorum. Esas olan kongreden kimsenin kırılmadan çıkmamız. Kaybeden bir taraf olacak, olabilir. Ama bizim, aynı yolda yürüyen yoldaşlar olarak bir kenara çekilme, partimizi yıpratan bir sürece taşıma lüksümüz olamaz.” Adı geçen isimlerin ‘onun bunun adayı’ tarzında söylemlerin doğru olmadığını vurgulayan Kamil Okyay Sındır; “Birilerinin oncu buncu adayı olarak çıkması doğru değil, bunu kabul edemeyiz. Ama zorlama ile tek aday yapma süreci yaşanmayacak. 71 kurultay delegesi var. 52’si seçimle belirlenecek. 30’u ilçelerden seçilecek. 30’unun en az ilçelerden seçilmesi gerekiyor. Partimize emek verenlerin temsiliyeti önemli” dedi. Aday olacak kişilerin henüz net açıklamalar yapmadığını da anımsatan Sındır, şunları söyledi: “Şuanda isimler konuşuluyor ama açıkça bunu deklare eden kimseyi duymadım. Varsa da bunu dudak bükerek hissettiriyorlar.”

GÜVEN’DEN SÜRPRİZ

Toplantının ardından açıklama yapan CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven’den sürpriz bir hamle geldi. Güven; “Başkan adayı olmayı düşünüyorum. Bu konudaki kesin kararımı önümüzdeki hafta başında yapacağım görüşmeler neticesinde açıklayacağım” dedi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başkan adayı için yaptığı toplantıların finalinin, CHP İzmir İl Yönetimi ile düzenlenecek toplantı sonrası tamamlanması bekleniyor. Kocaoğlu, Salı günü 16.00’da il başkanlığını ziyaret edecek.

CHP’de aday temennisi

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, il kongresi için ‘tek listeli bir seçim yapabilir miyiz’ düşüncesi üzerinde durduklarını açıkladı. Başkan Güven, Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı toplantlar içinse 'Bu çalışmada hiç bir sakınca yok' dedi. Başkan Güven, ‘tek listeli bir seçim yapabilir miyiz’ düşüncesi üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi. Başkan Güven; “30 İlçe kongresini tamamladık ve sonuçlarını değerlendirdik. Kongrelerin sonunda yüzde 66,4 il delegesi yenilendi. Şu an il delegesinin yüzde 66,4’ü daha önce delege değildi. Ayrıca 30 ilçenin 9’unda ilçe başkan ve yönetimleri değişti ama 30 ilçenin tamamında yüzde 62,5 ilçe yönetimlerinde değişim oldu. Bunlar CHP’nin değişim içerisine girdiğinin bir göstergesi. 20 bin üye sayımız arttı ayrıca bizim dönemimizde kadın ve genç sayısı arttı” dedi.