Orman Genel Müdürlüğünde 5 ay 29 gün süreyle geçici işçi pozisyonunda çalışan 8 bin orman yangın söndürme işçisinin süre uzatımı beklediğini belirten CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, sorunun köklü çözümü için işçilere daimi kadro verilmesi çağrısı yaptı.

Girgin, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, orman yangınları ile mücadele eden işçilerin süre uzatımının yapılmamasının yangınlara karşı zafiyeti artıracağını vurguladı. “2020 için işçilerimizin alımları Ocak ayından itibaren başlamıştır. İlk alınan işçilerin süreleri Haziran ayı itibariyle dolacaktır. Bu aylarda ülkemizde yoğun orman yangınları yaşanmaktadır" diyen Girgin, daha önceki yıllarda 4 aylık süre uzatımı yapıldığını hatırlattı. Girgin, Hazine ve Maliye Bakanlığına "Bu yıl da orman yangın işçilerimiz için süre uzatımı yapılacak mıdır?” sorusunu yöneltti.

“Orman yangın işçisi dağda 7/24 görevinin başındadır. Orada yer, orada içer, orada kalır, orada yatar. Arada izne gelir bir günlüğüne ve ailesini görür” diyen Girgin, orman yangınlarına hızla müdahale eden ancak iş akitleri askıya alınmak üzere olan işçilerin ve ailelerinin mağduriyetini giderecek çalışmaların acilen yapılmasını istedi.

"İşçiler geçici, güvencesizlik kalıcı"

2019 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığının ödenek yetersizliği yazısı nedeniyle orman yangınlarının en yoğun olduğu dönemde işçilerin iş akitlerinin Orman Genel Müdürlüğü tarafından sonlandırılmaya başlandığını ve sonrasında tekrar süre uzatılmasına gidildiğini belirten Girgin şöyle devam etti:

“2020 yılı için de 5 ay 29 günlük sürenin dolmak üzere olmasına rağmen henüz süre uzatma kararının çıkmaması geçici orman işçilerini ve ailelerini tedirgin etmektedir.

Ne yazık ki 'Geçici İşçilik' kavramı toplum algısında; her yerel ve genel seçim dönemi seçim yatırımı olarak adlandırabileceğimiz uygulamalardan biri olarak yer edinmiştir.  Bu mevcut algı sosyal devlet ilkesinin ciddiyeti bakımından kamu vicdanını ciddi anlamda yaralamaktadır."