Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan'a istifa çağrısında bulundu. Ülkede bir darbe girişimi olduğunu söyleyen Paşinyan ise destekçilerini sokağa çağırıp Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan "Ordu siyasi bir yapı değildir ve askeri siyasete dahil etme yönündeki hiçbir girişim kabul edilemez" tepkisi gelirken, Kremlin de "Anayasal çerçevenin dışına çıkılmamalı" uyarısı yaptı.

Azerbaycan'la yaşanan altı haftalık savaşın sonucunda Dağlık Karabağ'da işgal altındaki bölgelerin büyük kısmından çekilmesi nedeniyle protestolarla karşılaşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'da ordudan istifa çağrısı geldi.

Muhtırada ne denildi?

Rus haber ajansı Interfax, Ermenistan ordusunun yazılı bir açıklama yayınlayarak Paşinyan ve hükümetine istifa çağrısı yaptığını duyurdu. Ordunun bidirisinde, "Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" denildi. 

Destekçilerine 'sokağa çıkın' çağrısı

Paşinyan, muhtıra hakkındaki ilk açıklamasında istifa çağrısını reddederek "Ülkede bir darbe girişimi var" dedi. Facebook üzerinden halka seslenen Ermenistan Başbakanı, destekçilerine Erivan'da toplanıp darbe girişimine karşı koyma çağrısı yaptı.

Genelkurmay başkanı'nı görevden aldı

Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı kovduğunu da duyuran Paşinyan, krizin anayasal yollardan aşılacağını söyledi.

Paşinyan, "Şu an en önemli mesele, iktidarı halkın elinde tutmak çünkü yaşanmakta olan şeyin askeri bir darbe olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Savunma Bakanlığı: Kabul edilemez

Son olarak Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ordu siyasi bir yapı değildir ve askeri siyasete dahil etme yönündeki hiçbir girişim kabul edilemez" denildi.