Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO zirvesi dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bedelli askerlik düzenlemesinin en geç ekim ayına kadar çıkarılabileceğini belirtti. Erdoğan'a ABD ile F-35'lerin teslimi konusundaki sorunlar ve döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisi de soruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin ilk kez tarih verdi. Erdoğan, düzenlemenin yeni yasama yılı başlangıcı olan ekim ayında açıklanabileceğini söyledi.

"Ne kadar kişiyi kapsayacak?, hangi yaş grupları arasında olacak?, ücret ne kadar olacak?, tüm bu konular belirlenecek. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz.

Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN F-35 ALIMI


Brüksel'deki NATO zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını da paylaştı.

Menbiç konusunda anlaşmanın planlandığı şekilde ilerlediğini belirten erdoğan, F-35'ler konusunda ise Trump'ın yaptırıma karşı olduğunu söyledi.

"Sayın Trump bu anlaşmanın aynen uygulanacağını bana söyledi. “Konuyla ilgili olarak gerekli talimatları verdim” dedi. Beyaz Saray, Kongre’ye mektup gönderdi. Yaptırıma karşı olduğunu bildirdi."

"ÇİPRAS İYİ NİYETLİ, İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME İRADESİ VAR"


Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ile görüşmesine de değinen Erdoğan, "Çipras, iyi niyetli hareket ediyor, ilişkilerimizi geliştirme iradesi var" dedi.

İki ülke arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması için Çipras ile iyi niyetli gayret gösterilmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

KUR BASKISININ EKONOMİYE ETKİSİ


Erdoğan'a döviz kurlarındaki yükselişin ekonomi üzerinde oluşturduğu baskı da soruldu.

"Kur baskısı sadece Türkiye için değil, her yer için geçerli. Kur baskısı denen olayı frenleyebilecek olan en iyi araçlardan biri, uluslararası platformda milli paralarla ticaret yapmaktır. Bunu Rusya ile konuştuk, kısmen başladık. İran ile kısmen başladık. Çin ile de konuşuyoruz. Alışverişi milli paralarla yaptığımız oranda kur baskısı da azalacaktır."