AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden ile Roma'da görüştü.

AA'nın aktardığına göre; Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Görüşmede ayrıca, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan zirvede iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Reuters'a konuşan Türk yetkili görüşmeye ilişkin "Çok pozitif bir atmosferde gerçekleşti" dedi.

Beyaz Saray'dan açıklama: S-400 vurgusu

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, görüşmeye ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve fikir ayrılıklarını etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi. Biden, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı takdirini dile getirdi. Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı."

Savunma ortaklığını ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini vurgulayan Biden yine de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdi. Biden ayrıca güçlü demokratik kurumlar, insan haklarına saygı ve barış ve refah için hukukun üstünlüğünün öneminin altını çizdi.

1 saat 10 dakika sürdü

F-16 ve F-35 krizinin yanı sıra insan hakları, Suriye ve Libya'nın ele alınması beklenen görüşmenin 20 dakika sürmesi bekleniyordu. Ancak görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken da hazır bulundu.

Görüşme öncesi ABD'li yetkili, işaret etmişti

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Biden'ın Erdoğan'a, 'krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmaları gerektiğini' söyleyeceğini belirtmişti. Yetkiliye göre, "Erdoğan'ın ABD büyükelçisini sınır dışı etmesi halinde iki lider arasındaki görüşme gerçekleşmeyecekti. Sorun en azından şimdilik çözülmüş görünüyor..."