HABER/ Gökçe ADAR

İzmir KKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, siyasette kadın ve erkeğin eşit olması gerektiğini vurguladı. Eraslan: “Kadın, siyasette görünür olmalı” dedi

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, siyasette kadın ve erkek eşitsizliğine dikkat çekti. Siyasette kadınların görünür olması gerektiğini dile getiren Eraslan, kitaplarında işlenen kadın figürlerini de eleştirdi. Kadınların, siyasette daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Eraslan, “Ülkemizde kadınların siyasette geri planda olmasının sebebi, toplumun kadınlara yüklediği sorumluluk gereği siyaset ile fazla ilgilenememesi. Hem ebeveyn bakımı hem de ev sorumlulukları fazla olduğu için siyaset ayrı bir yük olarak görülüyor. Bu durumda, devlet politikaları çok önemli. Her partinin, eşit sayıda kadın ve erkek aday çıkarması gerekiyor. Bu eşitsizliğin çözümü ise çıkarılacak olan bir seçim yasası ile mümkün görünüyor” diye devam etti.

Kadın kolları kapatılmalı

Parti içerisindeki kadın kollarının kapatılmasını istediklerini ifade eden Eraslan, “Siyasi partilerin kadın kolları kapatılmalı. Erkek kolları nasıl yoksa kadın kolları da olmamalı. Tam tersi bu kolların ayrımı, cinsiyetçi yaklaşımı körüklemektedir. Kadın, erkek üzerinden değil, eşitlik üzerinden vurgulanmalıdır” dedi. Yerel seçimlerin, kadınlar için uygun bir siyaset alanı olduğunu da ekleyen Eraslan, şu ifadeleri kullandı: “Kadın, organizasyona çok yatkındır. Kadının kimyasına en uygun alan ise, yerel seçimdir. Kadınların bu alanda görünür olması gerekiyor. Seslerini duyurmaları gerekiyor. Yerelde başarılı olan kadın, siyasete de yön verir. Ancak, siyasette erkek duvarı var. Yani kadınların siyaset camiasında yer almamaları için bir erkek engeli mevcut. Burada en önemli konu ise, parti genel başkanlarıdır. Çünkü partilerin genel başkanları da kadınlara destek olmalı, onları öne taşımalıdır.” İzmir'deki kadın ve erkek belediye başkan sayılarını da değerlendiren Eraslan, “Büyükşehir yönetimlerinde erkek başkan adayları, koltukları kapmak için elinden geleni yaptı. Bu konuda çok acımasız ve adaletsiz davrandılar. İzmir'de daha fazla kadın aday olması gerekiyordu. Biz çok mücadele ettik ama yeterli olmadı. Şeffaf olmayan seçim yöntemleri, entirikalar sonucunda, AK Parti'den 6 CHP'den ise 2 aday oldu. Fakat sonuç, çok memnun edici olmadı. Seçilen kadın adayların ise bu saatten sonra çalışması çok önemli. Siyasette kadının görünür olması için başarılı olması ve üst üste başkan seçilmesi gerekiyor. Seçilen kadın başkanların ise, kendinden sonra da kadınlara koltuklarını bırakmaları doğru olacaktır. Her kadın belediye başkanı, kendi yan adayını çıkarmalı. Seçildiği zaman yanında, kendinden sonra aday olabileceği kadınları hazırlamalı.” diye konuştu.

'Muhtarlık ilk adım'

Muhtarlığı, siyasete girmenin ilk adımı olarak yorumlayan Eraslan, “Bu sene, çok fazla kadın muhtar adayı vardı. Bu bizi mutlu etti. Siyasete girmenin en güzel yanı, muhtar olmaktan geçiyor. Çünkü muhtarlar mahallelerde tanınır. Bir kadın olarak çalıştığınızı kanıtlarsanız, kadınlara olan güveni de arttırırsınız. Kadın muhtar adaylarını, güçlendirmemiz gerekiyor. Mahallelerde başlayan örgütlenme ilçelere, sonrada ile yansıyacaktır” dedi.

İzmir Kadınlar Birliği'nin konuya dair çalışmalar yapmak istediğinden bahseden Kesiktaş, “Bizim plansız olmamız, önümüzü kesiyor. Şimdiden dört sene sonrası için kadınlara eğitimler vermeye başlamak istiyoruz. Çünkü, sistematik olarak her şey daha iyi olur. Şimdiden ışık gördüğümüz ve siyasetin içerisinde olmalı dediğimiz kadınlara eğitimler verecek alanlar tahsis etmeliyiz” diye konuştu.

Ders kitaplarında değişmeli

Kadın ve erkek rollerinin ders kitaplarında değiştirilmesi ve müfredetta çalışan kadın figürinin ön plana çıkması gerektiğini dile getiren Eraslan, “Toplumda geleneksel roller var. Kadınlar ev işi yapar, erkekler çalışır. Öyle bir dünya yok. Artık kadınlarda çalışıyor. Para kazanıyor evine maddi olarak katkı sağlıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini topluma indirgeyerek, o kalıplaşmışlıktan dışarı çıkmak gerekiyor. Ders kitaplarında kadınları hep evde yemek yapan, çocuk bakan bir figür haline sokmazsanız, toplumsal cinsiyet eşitliğini bilen yeni bir nesil gelebilir. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürümüz ile görüştüğümüzde, ders kitaplarında değişmelerin olacağını söylemişti. Şimdi bu söylemin eyleme dönüşmesi için bekliyoruz” şeklinde devam etti.