Türkiye genelinde oy sayımları devam ederken CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu bir açıklama yaptı. İmamoğlu kendi verilerine göre (Saat 20.30 itibariyle) yüzde 27.6 'sı açılan sandıklardan kendisine yüzde 53.2 oy çıktığını söyledi.

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, oy sayımları devam ederken bir açıklama yaptı. 

İmamoğlu'un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Şu anda sandıklar kapanalı 3.5 saat oluyor. Sayım işlemleri devam ediyor, tutanaklar hazırlanıyor. Biz de çok sıkı bir şekilde birbirini denetleyen sistemlerde süreci takip ediyoruz. Ne yazık ki daha önceki seçimlerde yaşadığımız gibi tek kaynaklı giriş nedeniyle seçim yasakları başlamadan önce enteresan girişler yalandı. bu bizi çok üzdü. 1.5 saat sonra da YSK'dan uyarı yapılması şaşırtıcı. Uyarılar karşılık görmedi. Biz İstanbul'la ilgili saat 22.00'ye kadar kesine yakın sonuçları oluşturabileceğimizi tahmin etmiştik. Şu anda yüzde 27.6 net sonuçlar girildi. Şu anda CHP adayı olarak benim oyum yüzde 53.2. rakibimizin oranı yüzde 44.1.

Enteresan bir şekilde veri çok yükseldi. Aynı zaman diliminde birçok şehirde veri girişi çok yavaş gidiyor. Biz de içeride sistemi kendinden çok emin şekilde yapıyor. Varsa bir manipülasyon YSK'nın veya AA'nın hassasiyete ve titiz olmaya davet ediyorum. Verileri elden geçirsinler. Bizdeki verilerin 4'te birini aşmış durumda. Şu anda veriyi vermek zorunda kadım. Bu saatte paylaşmayı doğru bulmuyoruz ama diğer tarafta yüzde 55'ten yüzde 75'lere çıkmış durumda. Gerçekçi değil. İyi bir istatistikçiyim. Bu veriler güven vermiyor. YSK ve AA'yı verileri ve sürecini kontrol etmesi ve toplumu doğru bilgilendirmesi için göreve çağırıyorum." 

AA ve YSK'ya çağrı

İmamoğlu kısa bir süre sonra yeniden kameralar karşısına geçti ve şunları söyledi:

"Yaptığım açıklamanın yetidi anlamında sizinle tekrar bir aradayım. İstatistik hocalarıma teşekkür ediyorum. Son verimiz yüzde 36.5 açılan sandık oranı. Yüzde 52.42 Ekrem İmamoğlu oyu. Yüzde 44.84 de rakibimizin oyu. Yüzde 36.5'ta gelinen nokta bu. Şu an saat daha 21.00. Şu an itibariyle fark yüzde 2.3'e kadar düşmüş durumda. Açıklamamdan sonra veri hızı biraz yavaşlamış. Burada bir manipülasyon süreci söz konusu YSK'daki yetkilileri göreve çağırıyorum. Süreci denetlesinler. Türkiye'nin değerli bir seçimini yerine getiriyoruz. Devletin kurumu AA ki veri tabanının o olduğu söyleniyor. Onları hassasiyete göreve davet ediyorum. Halkımıza doğru bilgileri aktarma görevi olan AA'yı süreci manipüle etmemeye davet ediyorum. Şunu söyleyeyim bu süreçte görev alan arkadaşlarım sandık görevlileri bulunduğunuz yeri terk etmeyin. Yerini terk eden süreci yanlış değerlendiriyor anlamına gelir. Herkesin gözünün içine baka baka söylüyuorum hak yemem ama hakkımı da yedirtmem."

"Yarım saati aşkın süredir veri akışı durmuş vaziyette"

Diğer taraftan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yarım saati aşkın bir süredir Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) veri akışının durduğunu açıkladı. 

Öztrak, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

"Yarım saati aşkın bir süredir YSK'den veri akışı durmuş vaziyette." diyen Öztrak, şöyle devam etti:

"Konuyla ilgili olarak genel başkan yardımcısı arkadaşlarımız Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem Erkek, Seyit Torun ve Tuncay Özkan şu anda YSK'ye doğru yola çıktılar, gidiyorlar, teknik arkadaşlarla birlikte. Bu sorunun bir an önce çözüleceğini umut ediyoruz. Dikkatle takip ediyoruz. Veri akışının kesilmesi gerçekten şu aşamada hem de gerekçesine de 'güncelleme' diyorlar. Şu saatte güncelleme ne demek bunu anlayabilmiş durumda arkadaşlarımız şu anda YSK'ye doğru gidiyorlar."

Bir soru üzerine ilçe başkanlıklarından kendilerine veri akışı olduğunu sadece YSK'den veri gelmediğini tekrarlayan Öztrak, "Veri akışının seçimin ortasında kesilmesi normal değildir. Bunun bir an evvel telafi edilmesi lazım." diye konuştu.

CHP'li yöneticiler YSK'da

CHP Genel Başkan Yardımcıları, siyasi partilere Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) ıslak imzalı tutanaklarla ilgili veri akışının 56 dakika kesintiye uğradığı gerekçesiyle kurula geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Tuncay Özkan, Muharrem Erkek ve Seyit Torun, YSK binasına geldi.

YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşen CHP'liler adına Muharrem Erkek, basın mensuplarına açıklama yaptı.

Erkek, saat 19.36'da siyasi partilere YSK'den veri akışının durduğunu söyledi ve bu durum 56 dakika devam ettiği için YSK'ye geldiklerini bildirdi.

Bunun nedenini sorduklarını ifade eden Erkek, YSK Başkanı Sadi Güven ve YSK temsilcileriyle görüştüklerini belirtti.

Güven, şöyle konuştu:

"Kendisi de bunun nedenini bilmediğini, henüz öğrendiğini söyledi. Biz de derhal uzman kişilerle görüşülüp rapor hazırlanmasını istedik. Süreci yakından takip ediyoruz. Çünkü seçimler demokrasinin ve ülkemizin geleceğinin en önemli adımıdır. Onun için titizlikle süreci takip ediyoruz. YSK temsilcimiz, YSK Başkanıyla görüşüp bilgi aldıktan sonra bize raporu iletecek."

Tüm sandık kurulu üyeleri, müşahitler, ilçe seçim kurulu temsilcilerinin görevinin başında olduğuna değinen Erkek, "Tüm sandıkları, ıslak imzalı tutanakları takip ediyoruz. Gerekli karşılaştırmaları yapacağız. Islak imzalı tutanaklar, birleştirme tutanaklarını takip ediyoruz. Onlarla da gerekli karşılaştırmaları yapıp kontrollerimizi yapacağız. Islak imzalı tutanaklarda, birleştirme tutanaklarında zaten herhangi bir müdahale olursa gereğini derhal yapacağız." şeklinde konuştu.