Kamu alımlarında 2019 yılına kadar e-ihale uygulamasına geçilecek olması, Basın İlan Kurumu aracılığı ile yazılı basına verilen resmi ilanlarla ilgili nasıl bir değişiklik olacağı sorusunu gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “2019 yılında e-ihale uygulamasına tamamen geçilmesiyle birlikte Basın İlan Kurumu tarafından gazetelere verilen ihale ilanları kaldırılacak mı? Gazetelere verilen resmi ilanların kaldırılması durumunda yerel ve yaygın gazetelerin desteklenmesi için ne gibi adımlar atılacaktır” diye sordu.

Kamu alım ihalelerinin tamamen elektronik ortama taşınmasının, yazılı basında ihale ilanlarının da kurumların kendi internet siteleri üzerinden yayınlanacağına dair bir endişe doğurduğunu söyleyen Sertel, böyle bir durumda yerel basının tamamen biteceğini dile getirdi.

YEREL BASIN ENDİŞELİ


Basın İlan Kurumu’nun e-ihale uygulamasının yazılı basın sektörüne nasıl etki edeceğine dair açıklama yapması gerektiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Sertel, şöyle dedi:

“Çok zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren yerel gazeteler, üç yıllık bekleyişin ardından kısa bir süre önce resmi ilan fiyatlarına yüzde 20 oranında zam alabildi. Anadolu basınının temsilcileri resmi ilan fiyatlarındaki artışa sevinemeden döviz kurundaki artışla mücadeleye etmeye başladı. Kağıt, mürekkep, kalıp gibi önemli girdilerin fiyatları Dolar ve Avro’daki yükselişle birlikte ciddi şekilde arttı. Döviz kurlarındaki artış yerel basına üç yıl sonra verilen zammı da eritti. Öte yandan iki yıl önce kullanılmaya başlanan e-ihale uygulamasının 2019 yılından itibaren herhangi bir sınır olmaksızın tüm kamu alımlarında kullanılacağı belirtiliyor. Bu açıklama özellikle yerel basında büyük bir endişe yarattı. İhalelerin yanı sıra ihale ilanlarının da internet ortamında verilmesi durumunda bini aşkın yerel gazetenin kapısına kilit vurması demektir. Şuan bu konuda net bir açıklama yok ancak yerel basın temsilcilerinin tedirginliği devam ediyor. Başta Basın İlan Kurumu olmak üzere hükümet kanadından süreçle ilgili açıklama bekliyoruz.”