Döviz kurlarındaki hızlı artış sarf malzemelerinin yüzde 85’ini ithal eden hemodiyaliz merkezlerini de kapıya kilit vurmaya zorluyor.

Türkiye’de 70 bin böbrek hastası bulunuyor ve bunun yüzde 60’ı özel hemodiyaliz merkezlerinde tedavi görüyor. Özel hemodiyaliz merkezi sayısındaki düşüş ise dikkati çekiyor.

Her yıl ortalama 13 özel hemodiyaliz merkezi kapanırken 2009 yılında 410 olan diyaliz merkezi sayısı 2016 yılında 311’e düştü. 2002 yılında 93,54 lira olan diyaliz ücreti 71,7 Euro’ya karşılık gelirken, 2018 yılında bu rakam 192.5 liraya çıkmasına rağmen Euro olarak 32.7’ye düştü. SGK tarafından özel hemodiyaliz merkezlerine ödenen bu ücret gelişmemiş ülkelerin dahi altında kaldı. Türkiye 33 Euro seans ücreti ile dünyada en alt sıralarda kalırken İsveç 317, Fransa 286, İtalya 212, Avusturya 195 Euro ile ilk dörtte yer alıyor.

“KAPANIŞLAR ARTACAK”

atilla-sertelCumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, özel hemodiyaliz merkezlerinin sorunlarını ve taleplerini Meclis’e taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sertel, 40 bin böbrek hastasını tedavi eden ve aileleriyle birlikte 200 bin kişilik kesimi temsil eden hemodiyaliz sektörünün ayakta kalması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Döviz kurlarındaki hızlı artış ve ardı ardına gelen zamların birçok sektörü olduğu gibi sağlık sektörünü de derinden etkilediğini belirten CHP Milletvekili Sertel, “Böbrek hastalarından hiçbir zaman fark almayan özel hemodiyaliz merkezleri 25 yıldır sürdürdüğü hizmetlerini artık yapamayacak duruma gelmiştir. Döviz kurlarındaki artış, sarf maddelerini yurtdışından temin etmek zorunda olan hemodiyaliz merkezlerini kapıya kilit vurmaya zorlamaktadır. 2009 yılında 410 olan özel hemodiyaliz merkezlerinin yüzde 25’i kapanarak 311’e düşmüştür. Son dönemde hızla artan döviz kurları nedeniyle kapanan merkez sayısı daha da artacak ve böbrek hastaları ciddi şekilde mağdur olacak” diye konuştu.

Kısa bir süre önce yayınlanan Sağlıkta Uygulama Tebliği’nde fark alınmayan tedavi kalemlerinde yüzde 20 ila yüzde 50 arasında artış yapılmasına karşın hemodiyaliz fiyatlarında artış yapılmadığını vurgulayan Sertel, böbrek hastalarının yaşam kaliteleri için stratejik bir öneme sahip olan hemodiyaliz merkezleriyle ilgili gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istedi.