CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Cumhuriyet çalışanları 307, Sözcü çalışanları 100 gündür cezaevinde... Bu eziyete son verin ve demir kapıları bu kez özgürlüğe açın" çağrısı yaptı.

Cezaevindeki Cumhuriyet ve Sözcü çalışanlarını ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarına "Medyaya yönelik baskılara son verin" diyerek seslendi. Yarkadaş, sozcu.com.tr Yazı İşleri Müdürü Mediha Olgun'u Bakırköy, Sözcü Muhabiri Gökmen Ulu ile Cumhuriyet çalışanları Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Emre İper'i ise Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti.

“11 EYLÜL ÖZGÜRLÜKLERİN MİLADI OLSUN”

Gazetecilerin morallerinin ve sağlıklarının iyi olduğunu belirten Yarkadaş “Cumhuriyet çalışanlarının 11 Eylül’deki duruşmasında, arkadaşlarımızın özgürlüğe kavuşması sağlanmalıdır. Umarım 11 Eylül duruşması, özgürlüğe açılan kapının müjdecisi olur. Umarım 11 Eylül’deki duruşma özgürlüklerin miladı haline gelir” dedi.

"SUÇ İŞLEMEDİK..."

Yarkadaş cezaevi çıkışında şöyle konuştu:

"Cezaevindeki gazeteci arkadaşlarımız Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Emre İper, Gökmen Ulu ve Mediha Olgun’la bayramlaştık; hallerini hatırlarını sorduk.

Gazeteci arkadaşlarımız bir an önce tutukluluklarının sona ermesini ve serbest bırakılmayı bekliyor. Çünkü, suç işlemediklerini, sadece ve sadece gazetecilik yaptıklarını, gazetecilik yaptıklarından ötürü cezaevine konulduklarını söylüyorlar."

"BASKIYA SON VERİN..."

Konuşmasında AKP iktidarına da seslenen Yarkadaş, "Türkiye’de gazetecilik yapan, mesleğinin hakkını vermek isteyenlere yönelik bu baskıcı tutumunuzu artık sona erdirin. Gazetecilik suç değildir, gazeteciliği tüm meslektaşlarımıza zehir ettiniz, gazetecilerimizin bayramını cezaevinde geçirttiniz" dedi.

"Gazeteci arkadaşlarımızın artık bu demir kapının ardında tutulmasına son verin" diye konuşan Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:

"184 gazetecinin cezaevinde olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ağustos ayında 33 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı, 5 gazeteciye de soruşturma açıldı. Hükümet gazetecilere adeta savaş ilan etti. Bu tutumun Türk demokrasisine fayda getirmeyeceğini aksine Türk demokrasisini baltalayacağını, kayıtlara geçirelim. AKP iktidarına da ‘gazetecilik suç değildir’ sözünü bir kez daha hatırlatalım."

"TEDBİR DEĞİL CEZALANDIRMA"

Yarkadaş, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının,
11 Eylül’deki duruşmaya moralli çıkacağını belirterek şöyle konuştu:

“Arkadaşlarının özgürlüklerine kavuşmasına çok sevinmişler. 22 haftadır Adalet Nöbeti’ni sürdüren avukatlara ve yazarlara teşekkür ediyorlar. Cezaevinde yaklaşık 5 saat kaldım ve bu 5 saat içinde tutuklu gazeteci arkadaşlarımızın tek kaygılarının kişisel değil ülkeye dair olduğunu gördüm. Neredeyse 24 saatlerini ülkeyi düşünerek geçirdiklerini hissettim. Üstün bir yurtseverlik duygusuyla kuşanmış olan arkadaşlarımızın hak etmedikleri bir bedeli ödediklerini görmek canımızı acıtıyor."

Yarkadaş, 11 Eylül'deki duruşma öncesi şu tespitleri de dile getirdi:

"Artık çökmüş ve hiçbir ciddiyeti kalmamış içi boş bir iddianame ile gazeteci arkadaşlarımızın tutukluluğunun sürdürülmesi tedbir değil fiili cezalandırmadır. İktidar gazetecilere hem gazeteciliği hem de bayramı zehir ediyor. İktidar bu anlayışı bir an önce terk etmelidir. 11 Eylül’deki duruşmada arkadaşlarımızın özgürlüğe kavuşması sağlanmalıdır. Umarım 11 Eylül duruşması özgürlüğe açılan kapının müjdecisi olur. Umarım 11 Eylül’deki duruşma özgürlüklerin miladı haline gelir.”

SÖZCÜ ÇALIŞANLARI 100 GÜNDÜR CEZAEVİNDE

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Silivri Cezaevi’nde bulunan Sözcü Muhabiri Gökmen Ulu ve Bakırköy Kadın Cezaevi’nde bulunan Sözcü Gazetesi internet sitesi Sorumlu Müdürü Mediha Olgun'un iddinamelerinin hazırlanmadığına da dikkat çekti.

Yarkadaş, "İddianameye yazacak bir şey bulamadıkları İçin hazırlayamıyorlar" ifadesini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gökmen ve Mediha hiçbir suçları olmadığı halde tam 100 gündür iddianameleri dahi hazırlanmadan cezaevinde tutuluyor. İddianame bir an önce hazırlanmalı ve arkadaşlarımızın özgürlüğe kavuşmasının yolu açılmalıdır. Çünkü iddianame hazırlandığında iki arkadaşımızın da hiçbir suçunun olmadığı, ortaya atılan iddiaların hiçbir karşılığının bulunmadığı görülecektir."

GAZETECİLERİN MESAJLARI

Yarkadaş, tutuklu gazetecilerin tüm yurttaşların Kurban Bayramı’nı kutladığını belirterek Ahmet Şık’ın moralinin iyi olduğunu ve herkese selam söylediğini aktardı. CHP'li Yarkadaş, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın da iyi olduğunu ve 11 Eylül’deki duruşmaya hazırlandığını anlattı.

"KOCAMAN BİR AİLEYİZ..."

Yarkadaş’ın cezaevinden getirdiği mesajlar şöyle:

Murat Sabuncu: “Kendimi bildim bileli bayramın 2. günü tüm aile bir araya geliriz. Ne yazık ki iki bayramdır bugünü ailemden uzak yaşıyorum. Ancak; tutuklandığımdan beri beni ve gazetecileri yalnız bırakmayan Türkiye’nin dört bir yanındaki halkımız, meslektaşlarımız ve CHP milletvekilleri kocaman bir aile olduğumuzu bize hatırlatarak bugünleri moralli geçirmemizi sağladılar. Özgür günlerde kimseyi ayırmadan ve ötekileştirmeden mutlulukla yaşayacağımız bayramların özlemiyle.”

“SADECE GAZETECİYİZ..."

Kadri Gürsel: “11 Eylül'deki duruşmamızdan ve mahkemenin yargılama sonunda vereceği karardan ne çıkarsa çıksın; Türkiye adaletin hakim olduğu ve tüm insanların birlikte yaşamayı sürdürebildiği bir ülkeye dönüşerek bu karanlık günleri geride bırakırsa hakkımızdaki nihai kararın beraat olacağından kesinlikle eminim. Çünkü biz sadece gazetecilik yaptık ama yaşadığımız bu Türkiye’de gazetecilik faaliyetlerimizden ötürü suçlandık.”

Emre İper: “Biz güçlüyüz ve hala düşünüyoruz içeride de olsak.”

"BU YANLIŞI DÜZELTİN"

Yarkadaş, Gökmen Ulu’nun ise şu mesajı paylaştığını kaydetti:

“Tüm yurttaşlarımıza güzel ve mutlu bayramlar diliyorum. Türkiye'nin özlediği adalet barış ve huzura kavuşmasını diliyorum. Haksız ve hukuksuzca tutulduğum zindanda bugün 100. gün... Bir an önce adil ve bağımsız yargının devreye girerek 100 gündür süren bu yanlışı düzelteceğini umuyorum.”

"ADALET TECELLİ EDECEK..."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Mediha Olgun'un mesajını da gazetecilerle paylaştı. Olgun'un şu ifadeleri kullandığı öğrenildi:

"100 gündür cezaevindeyim... Adaletin tecelli edeceği günü bekliyorum. Adaletin tesis edileceğine inanıyorum. Yargı en kısa sürede gereğini yapacak ve bu yanlışı sona erdirecektir. Cezaevinde çok şey öğrendim.., Hep kötü değil, güzel anılarla da ayrılacağım buradan..."