Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir'de Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis üyelerinin iki gün sürecek kampı Seferihisar Royal Teos Thermal Resort Otel'de başladı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun’un açılış konuşmalarıyla başlayan kampa, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri ile ilçe başkanları katılım sağladı. Seçime stratejisinin belirlendiği kampın açılış konuşmalarında siyaset gündemine dair Genel Başkan Yardımcıları sert açıklamalarda bulundu. Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

“TURİZM BAKANI OLSAN BUNU SORMAYIZ”

Açılış konuşmalarında toplantının gündemine dair bilgi veren ve ardından İstanbul Beyoğlu’nda meydana gelen bombalı saldırıyı hatırlatan CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Şunu sormadan edemiyoruz. Türkiye’de bu eylem yapıldığında bizim İçişleri Bakanımız ne yapıyordu? Bizim bir İçişleri Bakanımız var; sokaktan geçen suçluları bulup fotoğraf çekilme uzmanı. Uyuşturucu taciri ise, mafya babası ise tercih sebebi. Onun bir fotoğraf albümü var. Ona bir çok insan Süleyman Soylu diyor ama biz ona “Fotoroman Soylu” diyoruz. O bombalı saldırıyı düzenleyen teröristin Afrin’den geldiği söyledi. Ama aylardır İstanbul’da olduğu ortaya çıktı. Peki o terörist aylardır İstanbul’da gezerken sen ne yapıyordun Süleyman Soylu?” sözlerini kaydetti. “Turizm Bakanı olsan bunu sormazdık. Sen İçişleri Bakanısın” sözleriyle konuşmalarını sürdüren Salıcı, “Süleyman Soylu; Genel Başkanımıza, belediye başkanlarımıza laf yetiştirmekle meşgul, kumpas kurmakla meşgul. Süleyman Soylu, içişleri bakanlığı dışında her şeyi yapıyor” dedi. Sözlerinin devamında Salıcı, “Milletin idaresinden korkuyorlar, bizim belediye başkanlarımızın yaptığı hizmetlerden korkuyorlar. Bizim belediye başkanlarımızla uğraştıkları kadar bu terör örgütleriyle uğraşsalardı belki her şey daha farklı olurdu” dedi.

SALICI: BURASI MAJESTELERİNİN İKTİDARI DEĞİL

Ayrıca konuşmalarının devamında 6’lı Masa ittifakının iktidar tarafından yıkılmaya çalışıldığına dikkat çeken Salıcı, “Beyefendi diyor ki ‘İYİ Parti konumunu değerlendirsin.’ İYİ Parti’nin Saygıdeğer Genel Başkanı kendi konumuyla ilgili belli şeyler söyledi. Beyefendi iktidarı bırakmış muhalefeti dizayn etme çabası içinde. Burası majestelerinin iktidarı değil, burada hukuk devletini inşa edecek bir muhalefet var. O iktidar geleceğin iktidarı olarak gelecek” sözlerini kaydetti.

TORUN’DAN FEZLEKE ÇIKIŞI

Açılış konuşmalarında kendisi ve CHP'li milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Turan Akdoğan hakkında hazırlanan fezleke hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Herhalde bu benim dördüncü… Hiç fark etmez. İnandığımız yolda kararlı adımlarla ilerleyeceğiz ve galip çıkacağız. Biz 2019’da çok önemli bir şeyi başardık. Türkiye nüfusunun yüzde 51.8’ini yönetiyoruz. Bunlar çok kıymetli çok önemli ama 2019’da çok daha önemli bir şeyi başardık. Bu ceberut iktidarı, bu diktatörlüğü sandıkta yenebileceğimizi ispat ettik. Şimdi sıra ikinci ayağa geldi yerelde bunu gösterdiysek genelde de bunu göstermek zorundayız. Yapılacak ilk seçimde bunu başaracağız ve milletin iktidarını kuracağız” diye konuştu. Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin devam ettiğini hatırlatan Torun, “Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı’na gelmiş en büyük kara lekedir. Ve bu ülkeye yakışmayan bir İçişleri Bakanıdır. Bir an önce de istifa etmelidir” dedi.

TORUN: ERDOĞAN’IN TEŞEKKÜR ETMESİ GEREK

CHP’li Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarının tüm engellemelere karşılık halka hizmet etmek amacıyla canla başla çalıştığını aktaran Torun, “CHP’li belediyeler kaynaklarını verimli kullanarak her türlü baskıya rağmen olağan üstü işler yapıyor. Onların 5 maskeyi dağıtamadığı süreçte belediye başkanlarımız maskeden tutunda her türlü ihtiyacı karşılamaya çalıştılar. Ve o zor süreçte vatandaşlarımızın yanında oldular. Şu ana kadar yapılan yardımların toplam tutarı 26 milyon lira. Bu sadece bizim belediyelerimizin vatandaşlarımıza sağladığı yardım tutarı. Toplumun tüm kesimleri ciddi bir sıkıntı içinde. Eğer bizim belediyelerimiz olmasaydı şu anda yaşadığımız sorun çok daha büyük olurdu. Erdoğan bizim belediyelerimiz ile uğraşacağına, bizim belediyelerimizi engelleyeceğine; bizim belediyelerimize teşekkür et. Senin yarattığın bu yoksulluğu bizim belediyelerimiz hafifletiyor” mesajını verdi. Konuşmalarının devamında Torun, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirli depremzedeler için Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmasını bekledikleri Dünya Bankası Kredisi’ni de hatırlatarak, “Sarayda yaklaşık 28 milyarlık kredimiz bekliyor. Burada vatandaşlarımız cezalandırılıyor” diye konuştu.

ONLARA ÜLKENİN RANTI DÜŞTÜ

Belediyeler arasında ayrım yapıldığını vurgulayarak konuşmalarını sürdüren Torun, “Onlara bu ülkenin rantı düştü, kaynakları düştü. ‘Belediyeler arasında ayrım yapmıyoruz, adaletli davranıyoruz’ diyorlar ya adaletiniz batsın. Bunların inandığı adalet bu herhalde. Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın hibe ve yardımları Cumhur İttifakı belediyelerine gidiyor. Nüfusun yarıdan fazlasını biz yönetiyoruz ama kaynakların yüzde 97’si Cumhur İttifakı belediyelerine gidiyor. Bizim belediyelerimizden müfettişlerin çıktığı yok ama AKP’li belediyelere tek bir müfettiş gitmedi, tek bir soruşturma geçirmediler. Ama bizim belediyelerimizde belediye başkanlarımız o müfettişlere özel oda tahsis etti. Gerçi bazıları odayı da arabayı da beğenmiyor ama” şeklinde konuştu.

İKTİDAR YAKIN

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, “Biz yürüdükçe akla boyadıkları yerlerden karalar ve pislik fışkırıyor. Biz yürüdükçe saray ahalileri tedirgin. Biz yürüdükçe çocuğuna kılık kıyafet alamıyorum diyen anne babalardan, atanamıyorum diyen gençlerden ve yeter artık sandık gelsin diyen halkımızın sesi olan CHP’den korkuyorlar. Adil liyakatli hukuk devletinin nasıl olması gerektiğini anlatan Genel Başkanımızdan korkuyorlar. Korktukça daha da saldırganlaşıyorlar. Genel Başkanımıza, belediye başkanlarımıza, il başkanlarımıza gözleri dönmüşçesine saldırıyorlar. Ellerindeki tüm imkanları kullanarak saldırıyorlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar nafile, saldıranlar da biliyorlar ki geliyor gelmekte olan. Her geçen gün seçimler yaklaştıkça saldırının dozunu daha da artırıyorlar. Bizler her geçen gün Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu gibi doğruları söylemeye ve halkın sesi olmaya devam edeceğiz. Sandık günü geldiğinde yalan değil doğru iftira değil gerçek kötülerin ittifakı değil milletin ittifakı kazanacak” sözleriyle iktidar mesajı verdi.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de, “Türkiye siyaseti için çok önemli bir zaman içindeyiz. Çünkü ülkemizin kaderini belirleyecek seçim öncesi her buluşma tarihi bir değer taşıyor. Bizler yerel yöneticiler olarak merkezde oluşturulan politikaları yerelde halkla buluşturmak için mükellefiz. Bu dönem sorumluluğumuzun ne kadar ağır olduğunun bilincindeyiz. Yürekten inanıyorum. Kim ne derse desin ne yaparsa yapsın hep beraber kazanacağımız günler çok yakın” dedi.

İZMİR’İN KREDİ NOTU: AAA

Fitch Ratings’in hazırladığı rapora göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunun AAA olduğunu duyuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bir rapor geldi, “İzmir’in güçlü faaliyet dengesiyle mevcut borçlarının sağlam bir şekilde karşılanacağı ve ekonomi yönetimiyle faaliyet performansının da dirençli kalmaya devam edeceği anlaşılmıştır. Kişi başına düşen Gayrı Sayfi Yurt İçi Hasılasının (GSYİH) ulusal ortalamanın 1.2 kat üzerinde olan İzmir’in, sağlam vergi gelir büyümesi beklentilerine sahip, vergi gelir tabanı sağlayan canlı ve iyi çeşitlendirilmiş yerel ekonomiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Her ne kadar yüksek enflasyon ve Türk Lirası’ndaki artan değer kaybının İzmir’in faaliyet gideri artış ihtimali üzerindeki kontrolü zayıflatacağı beklentisi söz konusu olsa da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet gelirinin de enflasyon oranına paralel olarak 2021 yılında 1 milyar liradan 2026 yılına kadar yaklaşık 8.4 milyar liraya ulaşıp büyük ölçüde artarak ortalama yüzde 33’lük güçlü faaliyet marjına yol açmasını beklendiği ifade edilir’ diyor. Bu raporla Fitch Ratings İzmir’in kredi notunu ‘AAA’ olarak teyit etti. Bugünün Türkiye’sinde bunun ne anlama geldiğini her birimiz ayrı ayrı biliyoruz” açıklamalarını yaptı.

SOYER HAYALİNİ PAYLAŞTI

CHP’nin iktidarda olduğu bir Türkiye’de belediye başkanı olmayı hayal ettiğini söyleyen Soyer, “Ben 14 yıldır Seferihisar-İzmir arasında yüzlerce kez gidip geldim. Bu sefer gelirken iktidarda olduğumuz bir Türkiye’de belediye başkanlığını hayal ettim. Çok güzel bir hayaldi… Biz yıllardır iktidarda olmamanın ama görev başında olmanın ne demek olduğunu yaşayarak geldik. Şuna inanıyorum ki ilk defa iktidara bu kadar yakınız ve bu sefer ıskalama hakkımız yok. Bu sadece bizim için değil, millet için mecburiyet” dedi.