CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT’de 5 binden fazla kişinin kurumdan ayrılmaya zorlandığını belirterek, TRT’de ikna odaları kurulduğunu söyledi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, 703 sayılı KHK ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle TRT’nin tek adam keyfi yönetiminin şirketi haline dönüştürüldüğünü belirterek, “TRT’de ikna odaları oluşturuldu. 5 binden fazla kişi emekli edilmeye veya devlet personel havuzuna gönderilmeye çalışılıyor. Öte yandan Başbakanlık’tan basın-yayın tecrübesi olmayan 600 kişi TRT’ye çekilmeye çalışılıyor. TRT, tek adam keyfi yönetiminin tekeline girerek devlet televizyonu olmaktan çıkmış, bir şirket haline gelmiştir. TRT artık ‘Recep Tayyip Erdoğan Radyo Televizyonu (RTERT)’ oldu” dedi.


CHP Milletvekili Sertel, BYEGM’nin de kapatıldığını hatırlatarak, Sarı Basın Kartı’nın yerini Saray Basın Kartı’nın alacağını söyledi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında TRT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



TEK ADAM KEYFİ YÖNETİM


KHK ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle TRT’nin tüm yapısının ve işlevinin değiştirildiğini vurgulayan Sertel, şunları söyledi:


“Halktan kesilen paralarla ayakta duran TRT, zaten AKP’nin çiftliği olmuştu şimdi ise ‘Tek Adam Keyfi Yönetimi’nin şirketi haline geldi. Seçimden önce CHP’nin RTÜK üyeleri TRT’yi YSK’ya şikayet etti. 30 Nisan – 31 Mayıs tarihleri arasında TRT, AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’a 67 saat 58 dakika yer veriyor. CHP ve Muharrem İnce’ye 6 saat 43 dakika, İYİ Parti ve Meral Akşener’e 12 dakika 43 saniye, Saadet Partisi ve Temel Karamollaoğlu’na 8 dakika 23 saniye verdi. İşin ilginci Türkiye genelinde aldığı oy çok düşük olan HÜDAPAR’a 23 dakika yer verildi TRT’de. Yüzde 12 civarı oy alan HDP’ye ise TRT kanallarında hiç yer verilmedi. Sadece bu bile TRT’nin daha doğru RTERT’nin ne kadar taraflı ne kadar yanlış ve ne çukur bir habercilik anlayışı güttüğünü gösteriyor. Kanuna göre tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği hallerde TRT’nin genel müdürünün görevden alınması gerekiyor. RTÜK’teki arkadaşlarımız bunu şikayet etti ancak hiçbir işlem yapılmadı.”



“LİYAKAT TAMAMEN BİTTİ”


Cumhurbaşkanlığı 3 nolu kararnamesiyle TRT’de genel müdürünün atanma şartlarının da değiştirildiğini belirten Sertel, “Daha önce üç aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile seçilen TRT Genel Müdürü artık yalnızca Cumhurbaşkanı’nca atanacak. Yönetim Kurulu da Cumhurbaşkanı onayı ile atanacaktır. Bunun yanında TRT Genel Müdürü olmak için aranan 12 yıllık memuriyet şartı da kaldırılarak özel sektör veya kamu da 5 yıllık çalışma şartı getirilmiştir. TRT’de en üst kademeden en alt kademeye kadar liyakat tamamen bitmiş, tek adamın keyfi yönetimine bırakılmıştır” dedi.


Gazetecilerin sarı basın kartını düzenleyen Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) 703 nolu KHK ile kapatıldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, BYEGM’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na devredildiğini söyledi.



SARAY BASIN KARTI


Sertel, “Mesleki bir kart olan Basın Kartı, meslek örgütleri tarafından verilmesi gerekirken saray tarafından verilecek. Sarı Basın Kartı, ‘Saray Basın Kartı’ oldu. Saray istediğine kart verecek, istediğini gazeteci görecek istemediğini yok sayacak. Bu değişiklikle birlikte muhalif gazeteciler üzerinde başka bir baskı unsuru daha oluştu” diye konuştu.


Sertel, TRT’de ve BYEGM’de bütün bunlar yaşanırken, iktidar uşaklığı yapanların seslerinin çıkmadığını da sözlerine ekledi. Sertel, halkın parası ile ayakta duran TRT’nin iktidar uşaklarına peşkeş çekilmemesi için KİT Komisyonu’nda ve TBMM’de mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.