Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) hesaplarının görüşüldüğü KİT Üst Komisyon toplantısında İzmir’in tarımsal kalkınma projelerinden örnekler vererek, TİGEM’in bu üretim modellerini tüm Türkiye’ye yayması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve TİGEM yöneticilerinin bulunduğu KİT Üst Komisyon toplantısında konuşan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, yerelde ve genelde tarımsal kalkınma için İzmir’in rol model alınması gerektiğini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başarılı bir şekilde yürütülen tarımsal kalkınma projelerinden örnekler veren Atila Sertel, şunları söyledi:

KÖYDEN KENTE GÖÇ AZALDI


TİGEM Türk tarımının kalkınmasında çok önemli bir kurum. Bu anlamda başarıya ulaşmış modellerin örnek alınması gerektiğini düşünüyorum. İzmir’de bir tarımsal kalkınma modeli uygulanıyor. Bu model TİGEM’e entegre edilmeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Okul Sütü projesi ile 2008–2012 yılları arasında, 250 okuldaki 220 bin çocuğa düzenli olarak süt dağıttı. Bu projenin daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez çalışmalarını 1-5 yaş grubu çocuklar için “Süt Kuzusu” adı altında sürdürmeye başladı. Çok da iyi oldu. Süt üreticilerinin desteklenmesi ve hayvancılığın gelişmesi için çok önemli bir rol model oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu projesine de Tire Süt Kooperatifi ile birlikte beş yılı aşkın süredir devam ediyor ve 0-5 yaş arasındaki tüm çocuklara ayda bir 8 litre sütü veriliyor. İlk yıl 1 milyon 142 bin litre süt ile başlayan dağıtımlar 2017 yılı sonunda 55 milyon litreye ulaştı. Tire Süt Kooperatifi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmayla sütler Tire ilçesi ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin 500 üreticinin ineklerinden sağılıyor. Hayvancılığın gelişmesi ile kırsaldan kente göç azaldı.”

ÇİÇEK VE FİDAN ÜRETİMİ


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çiçekçilik ve fidan üreticilerini de desteklediğini anlatan Sertel, Bayındır’ın çiçeğin başkenti konumuna geldiğini, Türkiye’nin secereli fidan üretiminin yüzde 60’ını da Ödemiş Bademli’nin karşıladığını vurguladı. Sertel, şöyle devam etti:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiçekçilik ve fidan üretimiyle ilgili de çok önemli çalışmalar yaptı. . Bayındır ve Bademler çiçeğin merkezi oldu bu sayede. Hollanda’dan lale soğanı getirerek dikmek yerine, Bayındır’da, Bademler’de üretilen çiçekler, önce İzmir’in park, bahçe ve yol kenarlarında kullanıldı sonra da Türkiye’nin her bölgesine satıldı. Bayındır şimdi çiçeğin başkenti oldu ve dünyada birçok ülkeye çiçek ihraç ediyor. Yine Ödemiş Bademli’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile secereli fidan üretimi çok ciddi bir gelişme sağladı. Secereli meyveli fidan üretiminin yüzde 60’ını Bademli karşılıyor ve 17 ülkeye fidan ihraç ediyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, köylülere koyun ve keçi dağıtıyor. Arı ve kovan dağıtıyor. Her yıl bir milyon meyve fidanı dağıtılıyor. Bütün bunlar sayesinde İzmir’deki köylüler kalkındı. Ben bu modelin TİGEM tarafından da örnek alınması gerektiğini ve tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini düşünüyorum. Tarımsal kalkınma ancak bu şekilde olur. Hayvancılığın ve tarımın gelişmesi için TİGEM’e çok büyük görev düşüyor.”