AKP ve MHP’nin Tunç Soyer’i eleştirmek için eleştirdiğini belirten Polat, “İnsanların bir gün daha coşku ile İzmirliliğini hatırlayacağı ve birlikte eğleneceği bir gün sizi niye rahatsız ediyor. Eleştirmek için eleştirmeyi bırakın. İzmir’in tarihini sizden öğrenecek değiliz. İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül ile kıyaslamak art niyetli olmaktır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 3 Mayıs’ı Dünya İzmirliler günü olarak kutlayacaklarını açıklamasının ardından AKP ve MHP cephesinden gelen tepkilere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat yanıt verdi. AKP ve MHP’nin 9 Eylül kıyaslamasının art niyetli yapıldığını vurgulayan CHP’li Polat, “İzmir’in tarihini sizden öğrenecek değiliz” diye konuştu. Polat ayrıca, Türkiye’nin birçok ilinde benzer günlerin olduğunu ifade etti.

Tunç Soyer’i eleştirmek için eleştiriyorlar

Gelen tepkilerin yersiz olduğunu belirten Polat, “Başkanımız Tunç Soyer sabah sol tarafından kalksa neden sağ tarafından kalkmadı diyecekler. Türkiye’nin birçok ilinde var olan ve coşku ile insanların bir araya gelerek eğlendiği günler var. Kimisi Trabzon gibi yılın 61’inci gününde yapıyor bunu. Kimisi Balıkesir gibi 10’uncu ayın 10’nunda. Gitsinler Balıkesir’e baksınlar kimse 6 Eylül ile kıyaslamıyor. Malatyalılar Nisan ayının 4’ünde kutluyor. Burada tabi işler farklı ilerliyor. Tunç Soyer’i eleştirmek için eleştiriyorlar. İnsanların bir gün daha coşku ile İzmirliliğini hatırlayacağı ve birlikte eğleneceği bir gün sizi niye rahatsız ediyor. Eleştirmek için eleştirmeyi bırakın. Gazeteci Hasan Tahsin’i, Yüzbaşı Şerafettin’i ve Kuva-yi Milliye ruhunu yani İzmir’in tarihini sizden öğrenecek değiliz. Bundan dolayı buradan algı oluşturarak İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül ile kıyaslamak art niyetli olmaktır. Gericiliğe karşı mücadelede şehit düşen Kubilay’ı unutmuşlar. Onu da biz hatırlatmış olalım. İzmirlilik; özgürlük, demokrasi, coşku ve sevgi demektir. Bu sevginin oluşturduğu bir kültür vardır. Zaten tanıtım filmini izlerseler, bunu görürler. Çamaşır suyu yerine klorak deriz. Simit değil gevrektir o. Bakkala gittiğinizde çekirdek derseniz anlamaya bilirler. Bunun için çiğdem deriz. Çok sempatik bir düşünceyi böyle acımasız saldırmak doğru değil. İzmirli hemşerilerimizin Dünya İzmirliler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Seneye hepimiz sokaklarda meydanlar kutlayacağız” dedi.