Haber/Didar Demirci
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, partisinin İzmir il başkanlığında basın açıklaması düzenledi. Toplantıda Vekil Özel’e, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel eşlik etti. İzmir’de bir günlük bir program gerçekleştireceklerini belirterek konuşmalarına başlayan Özel, ilk olarak İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi üzerine açılan davanın kararını eleştirdi.


 

KADIN HAKİMİN OYU ETKİLEDİ

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptali için Danıştay 10. Dairesi’nde görülen davada çıkan kararı eleştiren Özel, davayı yöneten 5 kişilik heyetinin içinde sadece birinin kadın olmasını hatırlattı. Özel, “İstanbul sözleşmesine neden ihtiyaç var diye konuşurken demiştik ki toplumun yarısı kadın ve heyette bir tane kadın var. Burada erkek hakimlerden ikisi hayır, ikisi de evet oyu kullanırken iş kadın hakimin oyuna kalmıştı. O oy İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline onay yönünde çıktı. Bu büyük hayal kırıklığını İzmir’de kayda geçirmek isteriz. Bu mücadele devam edecek. Avukatımız hızla temyiz dilekçesini hazırlıyor. Önümüzdeki günlerde danıştaya başvuracağız. Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nda son karar verilecek. Orada tüm dairelerden gelen temsilcilerle oluşacak heyet bu konuyu bir kez daha görüşecek” diye konuştu. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin sonuçlarını verilerle gözler önüne seren Özel, “İstanbul Sözleşmesinden çıkılmadan önce 453 kadın öldürülmüşken, sözleşmeden çıkıldıktan sonra 548 kadın öldürülmüş. Oysa rakamların git gide düşmesi umulurken, son bir yıldaki 100’e yakın bu artıştan elbette ki bu tek adam kararıyla bu sözleşmeyi yürürlükten kaldıran zihniyet ve buna sessiz kalanlar, buna yol verenler, görevini yapmayanlar müştereken sorumludur” sözlerini kaydetti. Konuya ilişkin sözlerine devam eden Özel, yargının bağımsız karar alamadığını söyleyerek, yargının kendine oto kontrol uyguladığını aktardı. Özel, son olarak şu noktalara değindi:

Aldığı kararla Danıştay 10. Dairesi diyor ki, tek imzayla istediğin uluslararası anlaşmadan çıkarsın. Yani Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nden çıkmak tek adamın bir gecelik imzasına kaldı. Lozan’dan, Montrö’den çıkmak tek imzaya kaldı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çıkmak tek imzaya kaldı. İLO sözleşmesinden çıkmak NATO’dan çıkmak tek imzaya kaldı. VE bu yetkilerin verildiği kişinin gözü döndüğünde neler yaptığına 20 yıldır 83 milyon şahidiz.”

TEHDİTLER BAZEN YÜZEREK GELİR

İzmir’e gelmek için yola çıkan ve asbest içerdiği belirtilen Brezilya donanmasına ait NAE Sao Paulo adlı uçak gemisini de gündemine alan Özel, “Tehditler bazen yüzerek de gelir. İzmir’e doğru yüzerek gelen bir tehditle karşı karşıyayız” dedi. Dünyada asbestli gemi sökerek, para kazanan iki ülkeden biri olduğumuzu belirten Özel, “Bizim bakanımız bununla övünüyor. Almanya, İngiltere, Amerika ve hatta Çin bile bu işle uğraşmıyor. Hindistan’la Türkiye uğraşıyor bakan da bununla övünüyor. Bu gemilerin söktürüldüğü iki enayi ülkeden biri biziz. Bu övünülecek değil, utanılacak bir şeydir. Bu çevre krizinin yanı sıra halk sağlığı ve iş güvenliği riskidir. Devlet bunları azaltmakla mükellefken bunları artıracak bir şuursuzluğa alet olamaz. Bu gemide 9 ton asbest var demek hem bilgisizliktir hem de meseleyi küçümsemektir. Bu bakanın bir çevre bakanı olması ayrıca bir utanç kaynağıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının devamında Kovid 19 vakalarının 40 kat artığını hatırlatan Özel, sağlık sistemindeki aksaklıklara değindi. Özel, “Bu tedbirsizlik sürerse eylül ayı geldiğinde vakaların pik yapacağı düşünüldüğünde sağlık bakanının bu boş vermişliği görmezden gelmesi büyük bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Burada doğrudan kapanmadan bahsetmiyoruz. Tüm tedbirleri sıkılaştırarak meseleyi ciddiyetle ele almaktan bahsediyoruz” dedi.

MENDERES’İ AKP’DEN ALDI DİYE SUÇLU’

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması hakkında da konuşan Özel, “Menderes Belediye Başkanımız Mustafa Kayalar, kendisine yapılan birtakım iftiralar sonucu hakim karşısına çıktı. Hakim karşısında bir gün boyunca sorgulandı ve hakim kendisini tutuklayabilirdi, tutuklamadı. Kendisinin görevden alınmasını talep edebilirdi, yapmadı. Görevine devam etmesi ve ilçesine hizmet etmesi için gözaltı halini ortadan kaldırdı ve belediyenin koltuğuna yolladı. Çünkü onu oraya Menderesliler oturtmuştu. Ancak alamadıkları her belediye, özellikle kaybettikleri belediyelerdeki hazımsızlıklarıyla Süleyman Soylu devreye girdi ve kendisini görevden uzaklaştırdı. Tabii Menderes Belediye meclisimizin tam oy ile fire vermeksizin Sayın Kayalar’ın yerine belediye başkanvekilimizi seçmiş olması, memnuniyetimizi dile getirmemiz gereken bir husus. Ancak kendisinin bir an önce göreve iade edilmesi, Menderes halkının vermiş olduğu kararın gereğidir. Bunun yapılmadığı her gün ‘Oylar bize verilirse milli irade, verilmezse kirli iradedir’ demektir” dedi.

SENDEN BAHSETMEZLER KARDEŞ!’

Son olarak, “Zaman zaman çok eleştiriyorum, ben eleştirince susuyor. Sonra bir daha başlıyor: Tek devlet, tek millet, tek bayrak… İşaret ‘Rabia’ ama o iş de bitti Mısır’da. İşaret Mısır’dan ama söylem Hitler’den alıntı” sözleriyle konuşmasını sürdüren CHP’li Özel, Bunu tekrar etmeye, bir benzerini yapmaya insan utanır. En son İstanbul’da 15 Temmuz’da bir daha çıkardı. Bir kez daha İzmir’den bütün Türkiye’ye söylüyorum: O kendine yakıştırıyor da Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’na Hitler’den alıntı slogan yakışıyor mu? Kimin şüphesi var tek devlet istediğimizden? Kimin şüphesi var tek millet olduğumuzdan, tek bayraktan? Ancak işin sonunu Führer gibi ‘Tek lider’e getirecek. Öyle bir tek liderden bahsederlerse senden bahsetmezler kardeş! Mesela muhalefetteyken asgari ücrete zam yapan bir lider var, ondan bahsederler. Emekliye iki maaş ikramiyeyi muhalefetteyken veren bir liderden bahsederler. Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, ekibinden, partisinden bahsederler” sözlerine yer verdi.