CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen depremin üzerinden geçen 2 yılın ardından, mağdur depremzedeler için neler yapılıp yapılmadığını TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. CHP’li Arslan, ‘depremin üzerinden iki yıl geçti neden hala yaralar sarılamadı? ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ adı altında ilan edilen proje ile 2 yıl içerisinde 250 bin sosyal konut yapılacağı ve ardından bunun 500 bine çıkarılacağı ifade edildi. 25 Ekim 2022 tarihinde de 17 ilde 5 bin 615 konut temeli atıldı. Bakanlık var olan bu gücünü 2 yıldır neden İzmirli depremzedeler için kullanmadı? Neden yaşanan mağduriyetleri hala gideremedi? Açıklama istiyoruz.'’ diye konuştu. 

CHP’li Arslan şu değerlendirmelerde bulundu:

“30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de 6,9 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Bu büyük acıda maalesef 118 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Üzerinden tam 24 ay, yani 2 yıl geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda deprem sebebiyle İzmir genelinde 50 bina ve 183 bağımsız bölüm yıkık, 35 bina ve 848 bağımsız bölüm acil yıkılacak, 581 bina ve 3 bin 550 bağımsız bölüm ağır hasarlı, 688 bina ve 8 bin 380 bağımsız bölüm orta hasarlı, 6 bin 683 bina ve 66 bin 311 bağımsız bölüm az hasarlı, 150 bin 84 bina ve 694 bin 567 bağımsız bölüm hasarsız olarak tespit edilmiştir. Toplamda 158 bin 121 bina ve 773 bin 839 bağımsız bölüm incelenmiş ve 666 bina ve 4 bin 581 bağımsız bölüm acil, ağır ve yıkık olarak tespit edilmiştir. Yine, bakanlık tarafından İzmir’de depremin ardından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 7 bölgedeki 1444 konut, rezerv alandaki 3 bin 500 konut ve millet bahçesiyle birlikte toplam 2 milyar 200 milyon liralık yatırım yapılacağı ifade edildi.”

CHP’li Arslan, ‘Maalesef vatandaşlarımızın yaraları sarılmamış, mağduriyetleri henüz giderilmemiştir. Canlarını kaybeden, mallarını kaybeden yurttaşlarımız adeta çaresiz bırakılmış, sorunları ile baş başa kalmışlardır. Konutları yıkılanlar ayrı, hasarı nedeniyle konutlarını yıkanlar, orta ve hafif hasarlı konut sahipleri ayrı sorun ve sıkıntı içindeler. Kredi kullanımdan tutun da arsa veya konut vergisi borçlarına kadar pek çok mağduriyet yaşamaktalar. Hemşehrilerimizin yaraları sarılmamış iken Bakanlık, ‘İlk Evim İlk İşyerim’ adı altında bir proje uyguluyor. Neden uyguluyor diye sorgulamıyoruz. Bakanlığın bu proje için kullandığı imkanlarını 2 yıldır neden İzmirli depremzedeler için kullanmadığını ve tüm mağduriyetleri gidermediğini soruyoruz.’ Dedi.

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan şu sorularına yanıt istedi:

1. Bakanlık olarak ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ adı altında 81 ilimizi kapsayan böylesine kapsamlı bir proje uygulamaya koyarken, var olan bu gücünüzü 2 yıldır neden İzmirli depremzedeler için kullanmadınız?

2. Depremden etkilenen kaç aileye konut teslimi yapılmıştır? Teslim edilen konutlara ilişkin vatandaşlarımızın karşılaştığı yapısal kusurlara yönelik bakanlık olarak bir tespitiniz oldu mu? Bu kusurların giderilmesi ve güvenli bir yapı teslimatı için yüklenici kurum/kuruluşlara adli, idari ve cezai bir işlem yapılmış mıdır?

3. Konutları için kredi kullanmak durumunda bırakılan kaç depremzede vatandaşımız bulunmaktadır? Kredi çekme ve ödeme imkanı olmayan, kredi bulmakta ve kullanmakta güçlük çeken ve en az 2 yıl ödemesiz kredi kullanım talepleri bulunan vatandaşlarımız için bakanlık olarak bir imkan sağlanacak mıdır?

4. Konut teslimi yapılmayan kaç depremzede aile kalmıştır? Bu konutlar ne zaman teslim edilecektir?

5. Orta hasarlı yapı sahipleri için de verilmiş olan rezerv alanda konut yapma sözü ne zaman gerçekleştirilecektir?

6. İzmir’de depreme yönelik yaşanan mağduriyetlerin tamamının giderilmesi için öngörülen takvim nedir?

7. Depremden etkilenen ve riskli yapı olarak görülen kamu kurum ve kuruluşlarına ait okul, hastane gibi kaç yapı tespit edilmiştir? Bunlar nerelerde ve hangi kurumlara ait ve ne amaçla kullanılan yapılardır? Bu yapılar için bugüne kadar hangi işlemler yapılmıştır?

8. İzmir ve bölgemiz açısından depreme ilişkin bundan sonraki ihtimaller göz önünde bulundurularak alınan önlemler nelerdir?

Ne İzmir’imiz Nede Ülkemiz Bir Daha Böyle Büyük Acılar Yaşamasın!

Yaşanan bu depremin son olmasını temenni eden CHP’li Arslan, ’ne İzmir’imiz ne de ülkemizin herhangi bir ili bir daha böyle büyük acılar yaşamasın. Üzerinde bulunduğumuz coğrafya konumu itibarıyla maalesef deprem bölgesi. Ülke nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu da yaşanan depremler nedeniyle büyük acılar ve mağduriyetler yaşadı. Depremle birlikte, küresel iklim değişiklikleri, zemin ve jeolojik koşullarla, düzensiz yapılaşmanın getirdiği bu afetlere karşı hem genel hem yerel yöneticilerimiz hem de vatandaşlarımızın çok daha dikkatli olmalarını diliyorum. Bu vesile ile 30 Ekim 2020 günü kaybettiğimiz vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, tüm İzmirli hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.