CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve yedi kez uzatılan OHAL’in 4. Yıl dönümüne dair kapsamlı bir rapor hazırladı.

OHAL’in birçok alandaki uygulamalarından veriler aktarılan ve sekiz bölümden oluşan raporunda Gökçen, OHAL uygulamalarının günümüze kadar sürerek sivil darbe rejimi haline geldiğini belirtiyor. Gökçen, “Sivil darbe ile Türkiye, hak ve özgürlüklerin yoğun bir şekilde ihlal edildiği, yasama yetkisinin gasp edildiği baskıcı bir tek adam rejimine dönüştü” diyor.

“Sivil Darbenin Dördüncü Yılında Türkiye” başlıklı rapor özetle şöyle:

‘FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıkarılmadı’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün örgütlenme ve yapılanmasına ilişkin birçok soru aydınlatılmaya muhtaçtı. Kamu kurumlarında 125 binden fazla FETÖ ile irtibatlı olduğu iddia edilen kişi bulunurken, bu kişilerin atamalarını yapan siyasi ayağın ortaya çıkarılması iktidar tarafından istenmedi. Muhalefetin hiçbir önergesi kabul edilmedi.

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu çalışmalarına son verirken komisyonun raporu meclisten ve kamuoyundan saklandı.

‘Mahkemeler dolup taştı’

Cumhuriyet başsavcılıklarında ihbar dosya sayısı 2018’de 89 bin 817 iken bu sayı 2019’da 207 bin 408’e yükseldi.

Cumhuriyet başsavcılıklarına gelen toplam dosya sayısı 2015 yılında 7 milyon 183 bin 574 iken, 2018’de 9 milyon 252 bin 208 oldu.