Haber/ Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir’de 30 ilçede fatura zamlarına tepki gösterdi. İlçe merkezlerinde gerçekleştirilen protestolarda CHP İlçe Başkanları ortak basın açıklamasını okudu. Yapılan açıklamada, halkın her geçen gün yoksullaştığına dikkat çekilerek, elektrik faturaları yakıldı. Öte yandan basın açıklamalarına CHP İzmir Milletvekilleri de katıldı. Basın açıklamasında Türkiye’nin salgına ekonomik buhran içerisinde yakalandığına vurgu yapılarak, AKP iktidarına eleştiriler kaydedildi.

ZAMLARI GERİ ALIN

İlçe merkezlerinde yapılan açıklamada AKP iktidarının yönetim şekli eleştirilerek, vatandaşın geçim derdine dikkat çekildi. Artan fatura fiyatları karşısında vatandaşın belinin büküldüğüne dikkat çekilen açıklamada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuldu. Yapılan çağrıda, “Enerji fiyatlarına 2022 itibariyle getirilen zamları geri alın” denildi. Öte yandan elektrik, doğalgaz ve benzin fiyatları üzerinden yaptıkları aylık hesaplamayı paylaşan CHP’liler, “Bu durum 4 kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, telefon, internet ve su faturalarını aylık 1025 TL’ye çıkarmış, asgari ücretin 4’te 1’ine tekabül eden bu rakam verilen son zammı tamamen eritmiştir. Her alanda ana girdi maliyeti olarak hesaplanan enerji giderleri eğitimden sağlığa, ulaşımdan gıda fiyatlarına kadar tüm sistemi bozkır yangını gibi kasıp kavurmaya devam etmektedir” sözlerini kaydettiler.

FATURALARDA KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN

Ocak ve Şubat ayı elektrik faturalarında 1.6 milyar liranın dağıtım şirketleri tarafından haksız olarak faturalandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu ücretin tüketicilere iade edilmesini, enerji kalemlerindeki tüm fiyat artışlarının gözden geçirilmesini, elektrik ve doğalgazda KDV oranının yüzde 1’e indirilmesini, gelir düzeyi düşük, dezavantajlı gruplar için enerji kalemlerine doğrudan destek sağlanmasını Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımız adına talep ediyoruz” denildi.

HAYAT PAHALILIĞIYLA BAŞ EDEMİYORUZ

Çiftçinin, esnafın, sanayicinin, memurun ve işçinin hayat pahalılığıyla baş edemediğini belirten CHP’li ilçe başkanları şu sözleri kaydetti:

“Elektrik fiyatlarını belirleyen ve bir nevi enerjinin borsası olan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş, 2022 yılı 1 kilovat saat elektrik fiyatını 108 kuruş olarak hesaplamışken, yapılan fahiş zamların özel şirketleri kollamaktan başka bir amacı yoktur. Tıpkı merkez bankasının 128 milyar dolarlık rezervini arka kapıdan ucuza yandaşa satmak gibi, tıpkı devasa ihalelerin müteahhit çetelerine verildiği gibi, faturaların altında ezilen vatandaşın karşısında yandaş enerji şirketlerine kıyak yapmak bu yönetim anlayışının geleneği haline gelmiştir. Çalışan nüfusunun yüzde 43’ünü asgari ücrete mahkûm eden, gençlerini yurtdışına gitmeye ya da intihara sürükleyen, esnafının kepengini kapatan, sanayicisinin üretimini kısıtlayan, çiftçisini ekip biçemez hale getiren bu tek adam düzeni değişmelidir ve değiştireceğiz!”

Halkın arasına girmeye utanır hale geldik

CHP Konak İlçe Başkanlığı da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde fatura zamlarını protesto etti. Konak İlçe Başkanlığı’nın protestosuna katılan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da basın açıklaması sonrası söz aldı. “Bir milletvekili olarak halkın arasına girmeye utanır hale geldik” diyerek sözlerini sürdüren Bayır, “Bu ödediğiniz faturaları eve gittiğinizde tekrar çıkarıp bakın. Gerçekte ne kadar tükettiyseniz tam 3 katını ödüyorsunuz. Yani 3’te 1’i sizin harcadığınız, 3’te 2’si de devletin aldığı dolaylı vergi ve ne yazık ki taşeron şirketlere ödenen paralardır. Bu sadece elektrikte böyle değil. Doğalgazda da böyle. Araba aldığınızda da böyle. Ne yazık ki vatandaşın her kesimi bu elektrik faturaları fiyatlarının altından kalkamaz hale geldi. Yolumu kesen esnaf diyor ki, ‘Vekilim biz şu anda dükkan kirasından fazla elektrik faturası ödüyoruz. Nasıl kalkacağız bunun altından’ diye isyan ediyor. Bunun mutlaka bir çözümü bulunmalı” dedi.