Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDİF), Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için Türk Viscoran ilaç şirketiyle anlaşmaya varıldığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, "Sağlık Bakanı ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'ndan (RDIF) yapılan açıklamalar, birkaç gündür dile getirdiğimiz Sputnik V'de ortak üretim yapılmadığı, aşının ithal edileceği iddialarımızı doğrulamış oldu" dedi.

'Viscoran Cumhurbaşkanı'na Yakın Diye Anlaşma Masasına Oturdu'

Geçtiğimiz ağustos ayında RDIF ile ortak üretim anlaşması yapıldığını hatırlatan Emir, "Sırf Cumhurbaşkanı ile yakın diye Öztürk Oran'ın sahibi olduğu Viscoran firması Türkiye'de üretici firma olarak anlaşma masasına oturmuştu. Bu firmanın aşı üretme yeterliliğini gösteren GMP belgesi olmadığı konusunda da iktidarı şubat ayında uyarmıştık. Sonuç olarak üretimle ilgili 8 aydır hiçbir adım atılmadı. Ve bugün sanki sözleşme yeni imzalanmış gibi duyuru yapılıyor. Oysa birçok ülke üretim aşamasına geldi. Arjantin, Mısır, Hindistan gibi ülkeler çoktan üretim takvimlerini ve üretim miktarlarını ilan etti bile" diye konuştu.

'Aracılara milyon dolarlar ödenecek'

"Sağlık Bakanlığı, Çin'den aşı gelmediği için Rus aşısını alel acele ithal etmek zorunda kalacak" diyen Emir, "Oysa birçok ülke Sputnik V aşısının ortak üretimine başlamak üzere. Ortak üretimle çok daha düşük maliyetle aşıyı elde edebilmek varken Sağlık Bakanlığı, yine aracılara milyon dolarlar ödeyecek" dedi.

Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "İkinci kez önümüze sunulan anlaşma göstermelik bir sözleşme mi? Üretimi kasten mi geciktirdiniz? İthalat yoluyla yine aracılar milyon dolarlar mı kazanacak?" sorularını yöneltti.