CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı raporda özetle şunlar yer aldı:

Ekonomik krizin kendisini hissettirmeye başladığı 2018 yılından bugüne kâğıt fiyatlarında yaşanan fahiş artışlardan kaynaklı olarak şu ana kadar 300’den fazla yerel ve ulusal düzeyde yayım yapan gazete ve dergi, yayın hayatına son vermek zorunda kaldı. 

Basın ve yayın organlarının ekonomik krize bağlı olarak kapanması neticesinde 2018 yılı Temmuz ayından bugüne kadar 5 bin 500 gazeteci ve basın yayın emekçisi işsiz kaldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in endeksine göre Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde 180 ülke arasında 157. sıraya yer aldı. Türkiye’de yaklaşık 130 gazeteci hapishanelerde tutuklu bulunuyor. Bu durum Türkiye’yi; İran, Suudi Arabistan ve Çin ile birlikte dünyada en çok gazetecinin hapishanede bulunduğu 4. ülke yaptı.

Başkanlık rejimiyle birlikte baskılar son bir yıl içinde artmaya devam etti. Yeni sistemle birlikte sarı basın kartı iktidarın keyfiliğine bırakıldı. Yalnızca 2019’da 700 gazetecinin basın kartı iptal edildi. 

İktidar muhalif gazetelere Basın İlan Kurumu üzerinden baskı uygulamaya başladı. BirGün, Evrensel, Karar ve Cumhuriyet gazetelerine çeşitli gerekçelerle ilan kesme cezası uygulandı. THY’de başta Cumhuriyet olmak üzere muhalif gazetelere yönelik ambargo sürdü.

2019’da 40’a yakın gazeteci ve köşe yazarı hedef gösterilmesinin ardından saldırıya uğradı. Saldırganlara hiçbir ceza verilmemesi yeni saldırıların önünü açtı.

Toplam 86 bin 268 kişinin 30 bine yakını gazete ve televizyonlarda, 3 bini yayınevlerinde, 53 bini ise matbaalarda çalışırken, yalnızca 6 bin 500 kişi sendika üyesi olarak çalıştı. Sendikalaşma oranı yüzde 5 olurken, sektörde toplu iş sözleşmesinden yararlanan çalışan sayısı ise 3 bin ile sınırlı kaldı.