CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, CHP İzmir il yöneticisi Sedredil Coşkuner’le birlikte CHP Aliağa İlçe Başkanlığı'nda basın açıklaması yaptı. Yücel ve Polat, bünyesinde yüzlerce ton asbest barındırdığı iddia edilen Brezilya donanmasına ait savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun Aliağa'ya getirilecek olması nedeniyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tepki gösterdi. Yücel, Aliağa'da sökümü için izin verilen asbestli gemi Nae Sao Paulo ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, “Aliağalıların sağlığını, nefesini, doğasını önümüzdeki 50 yıl boyunca etkileyecek bu zehir ticaretinden yol yakınken dönün. Bu zehir bombasını Aliağa ve İzmir’in ortasında patlatmayın” dedi.

'HİNDİSTAN KABUL ETMEDİ'
Gemi sökümünün yapıldığı ülkelerden Hindistan'ın Sao Paulo'yu kabul etmediğini iddia eden Yücel, şöyle konuştu: “Bu çöpü ve zehiri kabul edecek tek ülke kaldı; o da Türkiye. Peki, söküldüğü takdirde ortaya çıkacak tüm zehrin doğaya ve havaya karışacağı kesin olan geminin sökümünü yapmak zorunda mıyız? Bu geminin sökümünden firmanın elde edeceği gelir veya devletin alacağı vergi, Aliağalılar ve İzmirlilerin hayatından, doğamızın bozulmasından ve kirletilmesinden daha mı kıymetli? Bize göre cevap kocaman bir hayır. Bu gemide, hiçbir mantıklı yanı olmadığı halde, diyelim ki Çevre Bakanı Sayın Murat Kurum’un söylediği gibi, 900 ton değil de 9 ton asbest olsun. Bu açıklama bile başlı başına sorunludur. Yani şunu diyorlar: 'Bu gemi tonlarca zehir yüklü ama sizin dediğiniz kadar değil'. Özrü kabahatinden büyük bir açıklama daha.”

'DUYARLILIK YARATMALIYIZ'
Yücel, “Dünyanın birçok ülkesinin, özellikle de Avrupa ülkelerinin kendi ürettikleri zehirli atıkları, çevre ve insan sağlığına zarar vereceği için kendi ülkelerinde bertaraf etmeyerek, Türkiye’ye çöplük muamelesi yapmaları, Türk halkının sağlığının hiçe sayılmasını asla kabul etmiyoruz. Bu zehir bombasını Aliağa ve İzmir’in ortasında patlatmayın. Zehirlenmek istemiyoruz. Çocuklarımızın gelecekte bile bile kanser olmasına yol açacak bu zehir dolu gemiyi İzmir’de ve Türkiye’de istemiyoruz” diye konuştu. Mahir Polat ise, “Biz kimsenin ticari sanayine karşı değiliz. İnsanlar üretim yapacaksa da bunun belli kurallarla olması gerekiyor. 2003 yılında bu geminin bir ikizinin İzmir’e gelmesi söz konusu olmuş ve gelen tepkiler sonrası bakanlık geri adım atarak bu gemiyi çekiyor. Aliağa açısından büyük riskleri taşıyan durum ile karşı karşıyayız. Biz anayasanın verdiği yetkiler çerçevesinde bu gemiye karşı direneceğiz. İzmir’de ve Türkiye’de bir kamuoyu duyarlılığı yaratmak zorundayız” dedi.