Haber/ Didar Demirci

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sosyal medya üzerinden hakaret ettiği gerekçesiyle Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dila Koyurga, polis ekiplerince gözaltına alındı. Ortaya çıkan paylaşımların ardından CHP İzmir Milletvekillerinden Kani Beko, Tacettin Bayır, Ednan Arslan ve Atila Sertel, konuya ilişkin tepki gösteren açıklamalarda bulundu.

‘Müflis Tüccar’ benzetmesi

Yaşananları değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Müflis tüccar eski defterleri karıştırıyor” dedi. Geçmişte yapılan bir paylaşım olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, o zamanlar başbakan olduğunu dile getiren Vekil Sertel, “Aradan 7 yıl geçmiş! Bundan 7 yıl öncesinin söylemlerini gündeme getirmek doğru değil. Bunların derdi; işsizlik, ekonomik sorunlar, enflasyon, emeklilerin açlık sınırında olması, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi gibi sorunların konuşulması yerine bu şekilde söylemlerin gündemi meşgul etmesini istiyorlar. Hadi gelsinler de bunları konuşalım” dedi.

Kamuoyuna göz dağı veriyorlar

AKP’nin İzmir’i sandıkta alamayacağını anladığı için antidemokratik bir şekilde kamuoyuna gözdağı verdiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Gündem değiştirme konusunda üstlerine yok! İzmir’i hedef kent seçmişler” dedi. İzmir’deki bazı camilerin ses sisteminden yapılan korsan yayına da atıfta bulanan Vekil Bayır, “İzmir’i hedef aldılar. 81 il arasından neden İzmir seçildi. İzmir’deki insanları ötekileştirmeye çalışıyorlar, İzmir’i dinsiz göstermeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Ayrıca Bayır, bu tür durumların kamuoyunu ve İzmir’i sindirmeye çalışılmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Siyasette nezaket dili ortak dil olmalı

Yapılan paylaşımlarda, hakaret unsurlarının olması konusunda açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, nezaketin siyasette ortak dil olması gerektiğine dikkat çekti. Vekil Arslan, “Onlar gençliğin verdiği heyecanla yapmışlar. O zamanlar reşit dahi değilken, o dönemin koşullarından etkilenerek tepkisini o şekilde göstermiş. Şimdi bu durumda 7 yıl geçmesinin ardından bu paylaşımları yeni olmuş gibi ortaya çıkarmak doğru değildir” dedi. Kılıçdaroğlu’ndan örnek veren Vekil Arslan, “Zamanında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, kendine hakaret eden genç bir kıza dava açmıştı. Ardından kendisine hakaret eden kişinin genç biri olduğunu öğrenince kendisine mektup yazıp davayı geri çekmişti. Herkes geçmişteki düşünceleriyle şimdi aynı düşünmez. Bu konuda gençlere kucak açmalı ve yol gösterici olmalıyız” şeklinde konuştu.

CHP’yi hedef göstermelerini reddediyoruz

Eski il yöneticilerimizden Banu Özdemir’in tutuklanmasının ardından şimdi de bu olayların gündeme gelmesine ilişkin eleştirilerini sıralayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Cumhuriyet Halk Partisinin hedef gösterilmek istenmesini reddediyoruz. Herkesin inancına saygılı bir laiklik anlayışını esas alan, düşünce ve ifade hürriyetini en temel ilke kabul eden demokrasinin yeniden inşası için yüklendiğimiz sorumluluk kelimelerimizi çok ama çok özenli seçmemizi gerektiriyor. İzmir halkına dönük bu provokasyon girişimi boşa çıkacaktır. Özgür, demokratik ve laik Türkiye’nin yeniden inşası ihtimali birilerini çok tedirgin ediyor olabilir. Fakat süreç başlamıştır. Sandık yolu açılacak ve ‘her şey tüm Türkiye için çok güzel olacak’tır. Cumhuriyet Halk Partisine dönük operasyonlara katkı vermesinler. Bayrama yaraşmayan bu tür işlere Anadolu’nun sağduyusu gereken cevabı verecektir” dedi.