Maske cezalarının silinmesinin olumlu olduğunu ancak maske takmama ve sokağa çıkma yasağı ihlalleri için kesilen cezaları ödeyenlere haksızlık yapılmaması gerektiğinin altını çizen Atila Sertel, bu cezaları ödeyenlerin paralarının faiziyle birlikte iade edilmesini istedi. Nisan 2022 tarihinde verdiği kanun teklifinde bu önemli unsurun da yer aldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“O DÖNEM DİKKATE ALMADILAR”
“Pandemi sürecince Türkiye’de maske takmadığı gerekçesiyle, bazı kurallara uymadığı gerekçesiyle, sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle insanlarımıza cezalar yazılmıştı. Umumi Hıfzısıhha Kabahatler Kanununa göre bazı kişilere maske takmadığı gerekçesiyle veya bazı kişilere maskesi burnunun altında olduğu gerekçesiyle para cezaları kesilmişti. Ben de 18 Nisan 2022 günü bir kanun teklifi vermiştim. Ekonomik koşulların çok ağırlaştığı pandemi süresince birçok insana kesilen cezaların affedilmesi noktasında bir yasa teklifi sunmuştum. Fakat bu yasa teklifini AKP dikkate almadı. Cumhuriyet Halk Partili bir milletvekili olarak, vatandaşımızın hakkını hukukunu var gücüyle savunan insanlar olarak bu kanun teklifini hazırlamıştım. Ve o kanun teklifinde şunu söylemiştim. Bazı kişiler bu cezayı ödemişti. Bu nedenle ceza kesildikten sonra parayı ödeyenlerin paralarının da faizi ile birlikte iade edilmesini o kanun teklifi içerisinde istemiştim. Şimdi AKP bu kanun teklifini torba yasa içerisinde Meclis’e getiriyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun pek çok önerisini önce reddeden, görmezden ve duymazdan gelenler Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerilerini yerine getirmek zorunda kaldılar.”

“ÖDEYENLERİN PARALARI İADE EDİLMEZSE GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ”
Bu sorunla ilgili kanun teklifi hazırlayan bir milletvekili olarak çözüm konusunda adım atılmasına çok sevindiğini ifade eden Sertel, “Ancak geçmişte bu cezayı ödeyenlerin paralarının mutlaka faiziyle birlikte geri ödenmesi gerekir. Çünkü çok büyük haksızlık olur. Cezayı ödemeyenleri affederken cezayı ödeyenlerin paralarına el koymak bu iktidara yakışmaz. Bu konuda önerimizi sunacağız. Kanun teklifini gördükten sonra paranın faizi ile iadesi söz konusu değilse genel kurul sürecinde parayı ödeyenlerin paralarının faiziyle birlikte iade edilmesi noktasında girişimde bulunacağız. Bu salgın döneminde ceza kesilenlerin affedilmesi gerekiyordu. Geç de olsa seçim dönemine girince iktidara bizim önerimizi aynen uygulamak düştü. Hayırlısı olsun” diye konuştu.