CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, dün İzmir’de iki şirketi gezip, helikopterle arazileri dolaşan Tarım Bakanı Pakdemirli’ye çağrıda bulundu. İki firmayı ziyaret ederek ve tepeden bakarak tarımın, üreticilerin ve bölge halkının sorunlarının çözülemeyeceğini ifade eden Polat, “Dünyanın sayılı çam fıstığı üretiminin yapıldığı Kozak Yaylası’na çıkmadan, üreticilerimizi dinlemeden, sorunlarını anlamak, çözüm üretmek mümkün değildir” dedi.

Hem bölge, hem de Türk tarımı için özel ve ayrı bir önem taşıyan Menemen’de taş ocakları nedeniyle, İzmir’in “saklı cenneti” Karagöl’de ise kalker ocakları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığına değinen Polat, Bakan Pakdemirli’ye “Gelin İzmir’i helikopterle tepeden gezmeyin! İzmir’in sorunlarına ‘tepeden’ bakmayın! Ben sizi İzmir’i karış karış gezdirmeye, konunun tüm paydaşlarıyla birlikte sorunları konuşmaya, üreticilerimizle dertleşmeye davet ediyorum. Yeter ki, İzmirimiz’in sorunlarını el birliğiyle çözelim” çağrısında bulundu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, dün İzmir’de iki tarım firmasını gezip, helikopterle orman arazilerini dolaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulundu. Tarımın, üreticilerin ve bölge halkının sorunlarının bu şekilde çözülemeyeceğini ifade eden Polat, “Dünyanın sayılı çam fıstığı üretiminin yapıldığı ve altın madeni nedeniyle zor durumda olan Kozak Yaylası’na çıkmadan, üreticilerimizi dinlemeden, sorunlarını anlamak, çözüm üretmek mümkün değildir” dedi. Menemen’de taş ocakları, Karagöl’de ise kalker ocakları nedeniyle tarım ve ormanlık alanların zarar gördüğünü vurgulayan Polat, Bakan Pakdemir’li’ye “Gelin İzmir’i helikopterle tepeden gezmeyin! İzmir’in sorunlarına ‘tepeden’ bakmayın! Ben sizi İzmir’i karış karış gezdirmeye, konunun tüm paydaşlarıyla birlikte sorunları konuşmaya, üreticilerimizle dertleşmeye davet ediyorum. Yeter ki, İzmirimiz’in sorunlarını el birliğiyle çözelim” çağrısı yaptı.

“TEPEDEN BAKARAK TARIMIN SORUNLARI ÇÖZÜLMEZ”


CHP’li Polat yaptığı açıklamada, son yıllarda AKP’li Tarım ve Orman Bakanları’nın İzmir’e yaptığı ziyaretlere bakınca, ülkemizdeki ve bölgemizdeki tarımın neden kötüye gittiğinin daha iyi anlaşılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Zira AKP’li Bakanlar, her İzmir’e gelişlerinde, sadece iki şirketi ziyaret etmektedir. Söz konusu iki şirket Bergama’da kurulu bulunan Süt Kardeşler Büyükbaş Hayvancılık İşletmesi ile Agrobay Seracılık’tır. Elbette, ilimize ve ülkemize katma değer sağlayan her işletmemize duyduğumuz gibi bu işletmelerimize de saygımız vardır, açıklamamızın konusu bu değildir. Dün İzmir’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli de yine bu iki işletmemizi ziyaret etmiş, helikopter ile Bakırçay havzasının üzerinden geçerek, verimli tarım arazilerini ve ormanlık alanları incelemiştir. Ancak, sadece tepeden bakarak tarımın, üreticilerin ve bölge halkının sorunlarının çözülmesi ne yazık ki mümkün değildir.”

“KOZAK YAYLASI FEDA EDİLMEMELİ”


Ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de tarımdan geçimini sağlayan, alınterini toprakla buluşturanların binbir zorluk ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Polat, “Dünyanın sayılı çam fıstığı üretiminin yapıldığı ve İzmir’in en önemli bölgesi olan Kozak Yaylası’na çıkmadan, üreticilerimizi dinlemeden, sorunlarını anlamak, çözüm üretmek mümkün değildir. Kozak Yaylası’nda; bugün tam 3’üncü kez kapasitesi artırılan altın madeninin tozları nedeniyle çam fıstığı üretimi giderek azalmaktadır. Bölge halkının tek geçim kaynağı bu sebeple ellerinden alınmak istenmektedir. Hükümet, tercihini bölge halkından yana yapmalı, çam fıstığı ve Kozak Yaylası’nı feda etmemelidir” dedi.

“TAŞ VE KALKER OCAKLARI TARIMA ZARAR VERİYOR”


Menemen’in de hem bölge, hem de Türk tarımı için özel ve ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Polat, “Gediz Nehri ve yeraltı kaynaklarının etkisiyle Menemen topraklarında yetişen ürünlerin tadı ve adı yıllardır marka haline gelmiştir. Ancak bölgede faaliyet izni verilen ve yeni yapılmak istenen taş ocakları, tarım ürünlerine ve verimli tarım arazilere büyük zarar vermektedir” dedi. Polat, İzmir’in kuzey bölgesinin akciğeri ve saklı cennet niteliğinde olan Karagöl’de de doğa katliamı yapıldığına dikkat çekerek, “Menemen’in Alaniçi ve Göktepe mahallelerine yakın bir bölgede, 85 bin 990 metrekarelik alanda kalker ocağı kurulması için işletme ruhsatı verilmiş, ardından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıkmasının ardından, yoğun tepkiye rağmen bölgede ağaçlar kesilmiştir” diye konuştu.

BAKAN’A “SORUNLARA TEPEDEN BAKMAYIN” ÇAĞRISI


CHP’li Mahir Polat, açıklamasında Bakan Pakdemirli’ye şu çağrıda bulundu:
“Sayın Bakan; Gelin İzmir’i helikopterle tepeden gezmeyin! İzmir’in sorunlarına ‘tepeden’ bakmayın! Günübirlik ziyaretlerle, sorunları dinlemeye çalışmayın. Size İzmir’in sorunlarını kısaca özetlemeye çalıştım. Uygun görürseniz, ben sizi İzmir’i karış karış gezdirmeye, konunun tüm paydaşlarıyla birlikte sorunları konuşmaya, üreticilerimizle dertleşmeye davet ediyorum. Yeter ki, İzmirimiz’in sorunlarını el birliğiyle çözelim. Yeter ki, gündemimiz İzmir olsun! Biz hazırız, sizleri de aynı duyarlılığa davet ediyorum.”