CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter'in de katılım gösterdiği basın açıklamasında ekonomideki sorunlar ve çözüm önerilerinden bahsedildi.

Burak-yildizSiyasi olayların ekonomiye olan etkisinden bahseden Bayır, “Hükümet ekonomik krizi, İzmir’de ev hapsinde bulunan rahip Brunson’a ve Türkiye’de tutuklu bulunan 15 Amerikalı ’ya bağlasa da; krize yol açan nedenlerin başında,16 Yıldır Türkiye’yi yönetenlerin izlemiş olduğu yanlış dış politika geliyor. Papaz olayı zaten çöküntüye gitmekte olan Türk ekonomisi için sadece bahane oldu. Krizi belki biraz tetikledi, o kadar. Gelinen nokta da; dün yediğimiz hurmalar, bugün ekonomimizi tırmalıyor. Bunun faturası; en günahsız kesim olan emekçilere, emeklilere, vatandaşımıza yıkılamaz” dedi.

“YABANCI YATIRIMCI GELMİYOR”


1603 lira olan asgari ücretin yılbaşında 424 dolar iken bugün 235 dolara kadar indiğinin altını çizen Bayır, “ABD ile yaşanan kriz, freni boşalan ekonominin son virajını oluşturuyor. 24 Haziran seçimleri öncesinde iktidar, 'Merkez Bankası bağımsız olacak' taahhüdünde bulundu. Ancak merkez bankalarıyla ilgilenen dünyadaki bütün çevreler, bugün Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığını biliyorlar. Diğer açıdan, 'Ey Amerika, Ey Almanya, Ey Rusya' söylemleri, yabancı yatırımcıların Türkiye’deki demokrasiye ve ticari yaşamın devamlılığına güvensizliği arttırıyor. Ülkemize yeni yabancı yatırımcı gelmiyor. Çünkü ülkemizi hiçbir açıdan güvenli bulmuyorlar. Ülkemizdeki yabancı yatırımcılarda geleceğinden endişe duymaya başladılar. Duydukları endişeden kaynaklı, fabrikasını kapatıp, bunu da dolara çevirerek ülkesine geri dönüyor. Ülkemizde dolar böylelikle azalıyor ve Türk parası değer kaybetmeye başlıyor. Bu anlamda yabancı sermayenin tekrar Türkiye’ye gelişini sağlayabilmek ve mevcut yabancı sermayenin Türkiye’den çıkışını engelleyebilmek için yatırımcılara güvence vermek gerekiyor” diye konuştu.

“İSRAFA SON VERİLMELİ”


Ekonominin düzelmesi için yöntemler sunan Bayır, “Daha güçlü bir Türkiye için, eğitimden, hukuka, halkçı, sosyal kalkınma, sosyal adalet ve eşitliği ortaya koyabilecek yepyeni bir kalkınma programına ihtiyacımız var. Merkez Bankası’nın bağımsız olmalıdır. Merkez Bankası, bugünkü Siyasi otorite yüzünden bağımsız karar alamıyor. Dış Politikamızı düzeltmeliyiz. 2002 yılında komşularımızla sorunumuz yokken, geldiğimiz süreçte sorun yaşamadığımız neredeyse tek bir ülke yok. Hamaseti bir yana bırakmalıyız. Dolar esas alınarak yapılan ihaleler, süratle Türk Lirası’na dönüştürülmelidir. İsraf ekonomisine son verilmelidir. İktidar, tasarrufa önce kendilerinden başlamalıdır. İlk önce kamudaki lüks araba saltanatına son vermeli, ekonomiyi düzeltme konusunda kararlı iseler, Saraydan başlayarak israfa son vermelidirler. Yoksa karanlık günler, bizleri beklemektedir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.