İzmir’in değerli ormanlık arazileri ve kıyı bölgeleri gibi korunması gereken birçok bölgesinde sit dereceleri değiştirildi. TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu meclis gündemine taşıdı ve “İzmir’in en değerli alanları koruma statüsünden çıkarılıp yapılaşmaya açılmak isteniyor. İzmir yağmalanıyor, doğa talan ediliyor. Yapılan bu düzenlemeler derhal iptal edilmeli” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir’in Bornova, Çeşme, Seferihisar, Urla, Güzelbahçe, Karaburun, Foça, Menemen ve Çiğli ilçelerinde bazı alanların koruma statülerini değiştirdiğini açıkladı. İzmir’in değerli ormanlık arazileri ve kıyı bölgeleri gibi korunması gereken birçok bölgesinde sit dereceleri değiştirildi.
Yapılan düzenlemelerin bütüncül bir yaklaşım ve bilimsel gerçeklerden uzak olduğunu belirten Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu yeni düzenlemeler kapsamında yeniden tanımlanan koruma statülerinin insan müdahalesini önlemeye yönelik yaptırımları gevşeteceği ve önemli doğa alanlarının risk altına girmesine neden olacağı noktasında uyarıda bulundu. TMMOB İzmir, değişikliğe gerekçe olarak gösterilen ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporu’ adlı raporun ise kamuoyundan saklandığını ifade etti.
İzmir’in birçok bölgesinde değiştirilen sit dereceleriyle ilgili detayları meclis gündemine taşıyan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murt Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

İZMİR YAĞMALANIYOR, DOĞA TALAN EDİLİYOR


Yapılan düzenlemelerin iptali için çağrı yapan CHP’li Bakan, “AKP’nin İzmir’e yönelik rant ve talan politikaları hızla devam ediyor. İzmir’in en değerli alanları koruma statüsünden çıkarılıp yapılaşmaya açılmak isteniyor. İzmir yağmalanıyor, doğa talan ediliyor. Yapılan bu düzenlemeler derhal iptal edilmeli” dedi.

CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORDU:

1 – Değerli ormanlık araziler ve kıyı bölgeleri gibi korunması gereken alanların hangi bilimsel ve hukuki gerekçeyle sit alanı statüsü değiştirilmekte ve/veya söz konusu alanlar sit alanı statüsünden çıkarılmaktadır? Bu bölgeler yapılaşmaya mı açılacaktır?
2 – Değişikliğe gerekçe olarak gösterilen ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporu’ adlı raporun kamuoyundan saklandığı iddiası doğru mudur? Doğruysa neden rapor kamuoyundan saklanmaktadır? Değilse, ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporu’ kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?
3 – ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporu’nu hazırlayan ekip kimlerden oluşmaktadır?
4 – ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporu’nu hazırlayan ekipte ekosisteme dair bilgisi/yeterliliği olmayan uzmanlara yer verildiği ve araştırmalarda yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgilerin var olduğuna dair iddialar doğru mudur?
5 – ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporu’nda yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgilerin olduğu iddiaları göz önüne alınarak, iddiaların gerçek olup olmadığının gün yüzüne çıkarılması için, rapor bilim insanları ve/veya ilgili alanlarda uzman kişiler tarafından herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?
6 – Ormanlarımızın, kıyılarımızın, tüm canlıların doğal yaşam alanlarının etkili bir biçimde korunması ve yönetilmesi bir yana, hızlı bir biçimde yok olmasına neden olacak bu düzenlemeleri iptal edecek misiniz?