Haber / Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı, sözleşmeli memurlara kadro verilmesi ve belediyelerde çalışan sözleşmeli memurlara toplu iş görüşmelerinden kaynaklanan zimmetler çıkarılmasını gündeme alarak alanlardan iktidara seslendi. Konak Meydanı Gazeteci Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı önünde CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Veli Ağbaba'nın katılımıyla yapılan basın açıklamasında; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP’li ilçe belediye başkanları ve parti temsilcileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TümBelsen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Tüm Yerelsen Şube Başkanı Ömer Ekşi ve yüzlerce emekçi yer aldı. Sözleşmeli memurların kadro ve zimmet sorununun çözülmesini talep edildiği açıklamada; ‘Sözleşmeli köle olmayacağız, Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ sloganları atıldı.

BELEDİYE MEMURLARINI KİMSE YOK SAYAMAZ

Sayıları 500 bini aşan belediye memurlarının sorunlarını dile getirmek için alana indiklerini dile getiren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, “Belediyelerde çalışan memurlarımızın/ kamu emekçilerimizin, geçmişe yönelik belediyelerle imzalamış oldukları toplu iş sözleşmelerinden kaynaklı, kişi borçlarıyla mağdur edilmesi, bu paraların faizi ile birlikte memurlarımızdan isteniyor olması, insanların karınlarını zar zor doyurdukları, zamlar altında ezildikleri bir dönemde kabul edilemez” dedi. Belediye memurlarının çoğunun yoksulluk sınırı altında maaş aldığına değinen Yücel, “Birçok memur, emekliliği gelmiş olmasına rağmen üzerlerine çıkartılan kişi borçları sebebiyle emekli olamamaktadır. Memurlarımızın, fedakarca ve ülkenin bugünkü zor şartlarında; devlete ve millete hizmet etmesinin bedeli, ağır zimmet borçları olmamalıdır” sözlerini kaydetti. “Belediye memuru kamu emekçilerini kimse yok sayamaz” diyerek konuşmalarını sürdüren Yücel, “Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar göz önüne alındığında, belediye memuru kamu emekçilerimize çıkarılacak kişi borçları, ekonomik krizin faturasını daha da ağırlaştıracaktır” dedi.

SÖZLEŞMELİLER KADRO BEKLİYOR

Bir diğer önemli konun da sayıları 10 binleri aşan sözleşmeli personelin kadro talebi olduğunu hatırlatan Yücel, “Modern bir Türkiye'de iş güvencesi olmayan sözleşmeli memurların varlığı kabul edilebilir bir durum değildir. Sözleşmeli memurlar için her yıl imzalanan sözleşmeler, Türkiye için bir utanç kaynağıdır. Sözleşmeli memurlarımızın derhal kadroya alınması gerekmektedir” açıklamasını yaptı. Yücel, iş barışı ve performansın artırılması için ve de iş güvencesinin sağlanması için sözleşmeli personelin kadroya alınmasının çok ama çok önemli olduğunu dile getirerek, “Her yıl yılbaşı gecesi birçok sözleşmeli memurun evinde aynı korku, aynı panik, aynı heyecan yaşanmaktadır. “Acaba 31 Aralık günü iş akdim feshedilecek mi edilmeyecek mi?” Böyle bir korku yaşamak, ne insan onuruna yakışır. Ne de kendi memuruna bu korkuyu yaşatmak; devlete yakışır. Bu insanları ve onların ailelerini işsizliğin bu kadar yüksek olduğu, ekonomik buhranın bu kadar ağır hissedildiği, yaşam şartlarının böylesine zor olduğu bir dönemde, böyle bir endişeyle baş başa bırakmak vicdansızlıktan başka bir şey değildir” sözlerini kaydetti. Sözleşmeli Memur ayıbının sona ermesi gerektiğini söyleyen Yücel, “Buradan AKP’li yetkililere sesleniyoruz. Eğer memurlara çıkarılan zimmet borçları ve sözleşmeli memurların kadroya alınması konularını, seçim zamanı kullanılacak bir malzeme yada veya tehdit unsuru olarak görüyorsanız, seçim günü geldiğinde en ağır bedeli siz ödersiniz. Memurların ve ailelerinin kaderini, kendinize seçim malzemesi yapmayın” diye konuştu.

BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Belediye emekçilerinin yalnız olmadığına vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Öncelikle şu bilinsin; bu basın açıklamasına konu olan hususlar bizim kırmızı çizgimizdir. Biz emekçilerin patronu değil yoldaşıyız. Onlara yapılan neyse bize yapılmıştır. Sosyal denge tazminatları asla zimmete konu edilemez, edilmemeli. Kamu zararı oluşturduğu üzerinden memurlara zimmet çıkarılması adaletten yoksun, tümüyle siyasi bir karardır. Ülkede memurlara zimmet çıkarılıp adalet yerde bir ediliyor, memurlar üzerinde baskı kuruluyor. Ülkemizi yeniden hasta adam haline getirdiler. Emeklerimizin alın terine göz diktiler. Yok öyle yağma! Anayasaya aykırı olan üst sınır uygulaması kaldırılacak ve zimmet kararları iptal edilecektir. Biz omuz omuza yürüdüğümüz sürece kimse bize engel olmayacak. 3600 ek gösterge konusunu seçim malzemesi yaptılar, Bol keseden vaat dağıttılar ama hala ek gösterge çözülmedi. Bu konu bugün yeniden masadaysa bu emekçilerin mücadelesidir. Biz söyledik, dilerim ki onlar yapacak. Yeter ki çözsünler yeter ki emekçilerimiz haklarını alsın. Kamuda çalışan 523 bin sözleşmesi personelin memur kadrolarına atanması gerekiyor. İktidara sesleniyorum; sosyal denge tazminatlarından elinizi çekin, 3600 ek göstergeyi derhal uygulayın, sözleşmeli memurların memuriyetlerini verin! Emekçilerimizle birlikte taleplerimiz yerine gelene kadar mücadele edeceğiz. Çünkü çok iyi biliyorum ya hep beraber ya hiçbirimiz” mesajını verdi. Soyer son olarak Buca Metrosu için de “O metro Buca’ya gelecek!  Kimse endişe etmesin” dedi.

BU UCUBE DEĞİŞECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, “Yapılacak ilk seçimde dostlarımızla, Millet İttifakı olarak iktidara geldiğimizde öncelikle toplu sözleşme hakkı olup grev hakkı olmayan bu ucubeyi değiştireceğiz. Bu savaşta askerin silahına mermi vermemektir. Sizin mücadele ettiğiniz bu konuyu hayat geçireceğiz. Devlet adeta sizden zimmet çıkararak haraç alıyor. Sözleşmeli memur uygulamasını da kaldıracağız. Türkiye’de yoksulluk var, Türkiye’nin sorunu ekonomi ve işsizlik… Ama bunların derdi koltuklarını korumak. Cumhur ittifakı seçim kanunu ile değişiklik getiriyor, barajı yüzde 7’ye indirmek istiyorlar ama istedikleri demokrasiye kurşun sıkmak, örtülü baraj getirmek… Ama bu yasa onları vuracak. İlk seçimde iktidar olacağız. Birleşe birleşe kazanacağız. Sadece çetelerin dostu olan bu iktidarı hep beraber göndereceğiz” sözlerini kaydetti. Ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef alarak konuşmalarını sürdüren Ağbaba, “Türkiye’de ne kadar namussuz, hırsız varsa suç işleri bakanıyla fotoğrafı var. Genel Başkanımıza laf söylüyor. Senin, Genel Başkanımıza laf söylemeden önce pis ağzını yıkaman lazım, utanmaz adam!” dedi.

‘BEDELİNİ ÖDEYECEKLER’

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bu mücadele o zamandan beri veriliyor ama öyle ceberrut bir iktidar var ki emekçinin hakkını elinden almak için çabalıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Şu anda bu hakları bizden almış, bizi belli bedellere mahkum etmiş olabilirler ama vatandaş onlara sandıkta öyle bir bedel ödettirecek feleklerini şaşıracaklar. Ekonomik buhranın faturasını hep emekçiye yüklediler. Kendilerinin bir eli yağda bir eli balda ama vatandaşın gerçeğinden habersizler. Ama bu örgütlü mücadele mutlaka hakkını alacaktır. İktidarımızda emeğin gerçek değerini ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.