7 Ocak Pazar günü yapılacak CHP İzmir İl Kongresi için ilk başkan adayı Aziz Kocaoğlu'nun desteklediği öne sürülen Deniz Yücel oldu. Yücel'in adaylığına parti içinden eleştiriler var

Umut KARAKOYUN / CHP İzmir İl Başkan adaylığı için yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Günlerdir devam eden aday arayışı sonunda, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, il kongresinde aday olacağını resmen ilan etti. Eşi Gönenç Bilgen ve oğlu Sarp ile birlikte il binasında basın açıklaması yapan Deniz Yücel, uzlaşı adayı olduğunu savundu. 7 Ocak Pazar günü yapılacak kongrede aday olacağını için Buca Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği'nden de istifa ettiğini duyuran Yücel, “Türkiye Cumhuriyeti 15 yıldır karşı devrimle karşı karşıya. KHK'larla ülkemiz yönetilmeye çalışılmaktadır. Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmak adına CHP'nin yerelde iktidarına güç vermek adına 7 Ocak'taki il kongresinde il başkan adayı olmaya karar verdim. CHP'ye gönül vermiş bir ailenin oğluyum. 3 kuşaktır İzmirliyim. İl başkan adaylığına karar vermeden önce partimizin deneyimli isimlerine danıştım” dedi. Bu onurlu görevin kendisine verilmesi halinde birleştirici olacağını belirten Deniz Yücel, kimseye değil örgüte taraf olacağını kaydetti, örgütün kendisini sahiplenmesini istedi.

KİMSENİN ADAYI DEĞİLİM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kendisini destekleyip desteklemediği sorusuna da yanıt veren Yücel, grupçu anlayışla hareket etmeyeceğini dile getirerek, şunları söyledi: “Bu süreç tamamen benim dışımda gelişti. İzmir bir uzlaşı adayı arayışındaydı. Benim bir arayışım olmadı. 'Sen şu kişinin adayı mısın' gibi sorular var. Aziz Başkan desteklerse bu bana onur verir. Ancak ben kimsenin adayı değil CHP'nin adayıyım. Herkesten görüş alarak ortak akılla CHP'yi yönetmeyi amaçlıyorum.” Yücel, CHP’li bazı isimlerin kendisinin adaylığına sıcak bakmadığını yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “İlçe Başkanlarımızla görüşeceğim. Belirsizlik vardı. Açıklama yapan kişi sayısı az. Daha fazla beklemenin doğru olmadığını düşündüm. Tüm örgütle temas kuracağım ve desteklerini isteyeceğim. Deneyimli ve tecrübeli arkadaşlarla ortak bir yönetim anlayışı getirmeyi umuyorum” dedi.

UZLAŞTIK, TAMAMLADIK
CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci ise, “Bir sürecin sonuna girdik. Bu 2019 sürecidir. Bizim için çok önemli. Hep birlikte dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Bu nedenle başvuracak arkadaşlarımız gelip il binasında açıklamasını yapabilir. Her türlü desteği yönetim olarak vereceğiz” derken, İl Başkan Yardımcısı Ali Çalışkan da, “Biz tüm adaylık arkadaşlarımıza eşitiz. Başkan olacaklarsa bizim başkanımız olacaklar” ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Seçime uzlaşmayla girmemiz ve iktidara giden yolda kol kola ilerleyebilmemiz için bir süredir yoğun bir görüşme trafiği yaşadık. Bütün arkadaşlarımızla görüşerek aday profili üzerinde uzlaştık ve görevimizi tamamladık” dedi.

Örgüt içinden sert tepkiler
CHP İzmir İl eski Başkanı Alaattin Yüksel ise karara tepki gösterdi. Başkan Kocaoğlu’nun, “adayım” diyerek destek istediği Deniz Yücel’i yakından tanıdığını belirten Yüksel, “Ailesini, annesini, babasını çok iyi tanırım. Ancak ben şahsa değil yönteme bakıyorum. Sayın Kocaoğlu’ndan beklediğim bu değildi. Hayal kırıklığı yaşadım. Önemli olan karar alındıktan sonra değil kararların alınması sürecinde fikirlerin tartışılmasıdır. Kendisi günlerdir parti örgütüyle, milletvekilleriyle, belediye ve ilçe başkanlarıyla bir araya geliyor. Bu toplantılardan kimler çıktı, hangi isimler öne geldi bilmiyoruz. Aziz başkanın parti örgütüne açıklama yapması gerekiyor” dedi.

OTORİTE TANIMIYORUZ
Parti içinde adı geçmeye başladığı günden itibaren tepkiyle karşılanan Yücel’e bir tepki de Buca kongresinde İl Delegesi Oktay Gökdemir’den geldi. Gökdemir, “Bir ilçe kongresi geçirdik ve o kongrede kamu gücüyle örgüt dizayn edilmesine karşı çıktık, başarılı olduk. Bizimle aynı listede olan Deniz Yücel arkadaşımız ile birlikte 4 gün önce ilçe başkanımız Kasım Akdağ'a il başkanlığı belirleme süreci içinde tam yetki verdik. Toplantıda Deniz Yücel bizlere herhangi bir açıklama yapmadığı gibi 'il başkanlığı adaylığı düşünüyor musun' şeklindeki sorularımızı da 'yok öyle bir şey gazeteciler yazıyor işte' diye yanıtladı. Şimdi anlıyorum ki Büyükşehir Belediye Başkanı kendisini aday çıkarmış. Buca delegesine, ilçe başkanına dahi sormadan... Daha 9 gün var. Hiçbir otorite tanımıyoruz. Ya bir yol açacağız ya bir yol bulacağız. Bu arada sevgili Deniz'e bir abi tavsiyesi: Büyük beyaz balina bu dönemlerde ortaya çıkar, lepistesleri yemek için. Derdi okyanusta imparator kalmaktır. Nokta!”