Cumhuriyet Halk Partisi’nin Manisa Milletvekilleri ortak bir açıklama yayımladı. Vekiller açıklamada Soma Katliamı faillerinin serbest bırakılmasını yargıya müdahale olarak gördüklerini belirttiler.

301 maden işçisinin katledildiği Soma’daki maden ocağında yaşananlarla ilgili cezaevinde bulunan sanıkların hepsi geçen hafta tahliye edilmiş. Davanın avukatları her bir sanığın ölen madenciler için sadece 8 gün cezaevinde kaldıklarını açıklamışdı.

CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, Soma Katliamı’nın tüm sanıklarının tahliye olmasıyla ilgili yaptıkları açıklamada, sanıkların Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 3 üyesinin değiştirilmesinin ardından tahliye edildiklerine dikkat çekti.

Verilen kararın vicdanları yaraladığını kaydeden vekilller, “301 madenci kardeşimizin katledilmesinden dolayı cezaevinde olan ve kazada sorumluluğu bulunan herkesin tahliye edilmesi, vicdanları bir kez daha yaraladı. Yargıtay 12. Dairesi, daha önce verdiği olası kastla ölüme neden olma kararını bozarak, sanıkların daha hafif ceza almaları için ‘bilinçli taksirle ölüme’ ve ‘yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmalarını istedi. Ancak mahkeme heyetinden 3 hakim değiştirilerek kararın değişmesine neden olunması tam bir hukuk skandalıdır. Ve sonuçta 301 kişinin katledildiği bir maden faciası sonrasında içeride hiç bir fail kalmamıştır” dedi.

‘İş cinayetlerinin önünü açacaktır’

Davaya başından beri müdahale edildiği aktarılan açıklamada, “Davanın başından beri mahkeme heyetleri defalarca değiştirildi. Bu dava ‘olası kastla’ işlenen iş cinayetlerinde emsal bir karar olacaktı, maalesef AKP tarafından siyasileştirilen yargı 301 işçinin öldüğü iş cinayetini bilinçli taksir suçuna soktu. Bu karar ile bundan sonra iş cinayetlerinde sorumluların hiçbir ceza almadan serbestçe dolaşmalarının önü açılacaktır" ifadeleri yer aldı.